Ми у Facebook
12.10.2010, 12:17

На Рівненщині відновили роботу лікарняні каси

Сьогодні до неприбуткової Громадської організації “Лікарняна каса” Рівненської області вступили понад сім тисяч жителів краю.
Якщо їх побільшає, є перспектива не лише лікувати, а й купувати обладнання та створювати окремі медбази для членів лікарняних кас. Це також допоможе поліпшити матеріально-технічне забезпечення сільських ФАПів та зацікавити фахових медиків.

У лікарняних касах — прототип добровільного медичного страхування, яке в найближчій перспективі впроваджуватимуть в Україні. Для цього вже проведені “круглі столи” за участю районних медиків та обговорені перспективи розширення мережі лікарняних кас.

Так, потрапивши до медзакладу, член лікарняної каси у лікаря фіксує номер свого посвідчення, за яким оплачуватимуться затрати на його лікування.

Цією програмою можна скористатись не менше одного разу на рік, а щоб стати членом “Лікарняної каси”, достатньо досягти 18-річного віку і щомісячно сплачувати обрану суму внеску. Заяву про вступ до “Лікарняної каси” можна написати у будь-якому державному медичному закладі області.

Цей досвід успішно практикують на ВАТ “Рівнеазот”, де на засадах добровільного членства функціонує “Лікарняна каса працівників хімічної промисловості”. До неї входять 98 відсотків робітників і навіть члени їхніх сімей. За шість років уже полікувались та оздоровились майже 13 тисяч осіб.

— Щоб уникнути зловживань, існує експертна рада, яка визначає за протоколом лікування, чи не було призначено нічого зайвого або ж чи не надто дорогі ліки були прописані, — запевняє голова правління ГО “Лікарняна каса” у Рівненській області Сергій Голуб. — Українська асоціація “Лікарняних кас” допомагає отримувати медичну допомогу у всіх областях України. До прикладу, людина потребувала заміни суглоба, що коштує 18 тис. грн, то ж на правлінні “Лікарняної каси” вирішили оплатити таку операцію у Київському інституті травматології, — розповів голова правління.

Медицина: Заплатив 25 грн — пролікувався на 1500 грн?





На правах реклами