Ми у Facebook
05.11.2010, 08:28

У світі можуть заборонити сигарети зі смаком фруктів

У листопаді цього року в Уругваї пройде Четверта сесія Конференції Сторін Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров`я із боротьби проти тютюну (РКБТ). Порядок денний сесії, зокрема, передбачає розгляд проекту керівних принципів здійснення Статей 9 та 10 Конвенції, які, серед іншого, рекомендують країнам "заборонити або обмежити" деякі інгредієнти, які використовуються в тютюнових виробах.
Про це OGO.ua розповіла Олександра Устінова, координатор прес-центру
Коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну".

За її словами, країнам рекомендується "заборонити, або обмежити" інгредієнти, які використовуються для підвищення смакової привабливості тютюнових виробів, наприклад, цукру чи ароматизаторів; а також інгредієнтів, які використовуються для створення враження, що тютюнові вироби нібито корисні для здоров’я, або підвищують енергійність, наприклад, фруктів чи кофеїну.

Такі обмеження вже законодавчо запроваджені в Канаді, Австралії, Таїланді, США, Франції.

"Одним зі шляхів досягнення передбаченого Державною програмою результату може бути обмеження використання полуничного, персикового та інших ароматичних складників, які збільшують привабливість тютюнових виробів, особливо серед молоді", — зазначається в листі МОЗ України від 22 жовтня 2010 року до Кабінету Міністрів України.

"До складу тютюнових виробів уже багато років додаються різноманітні ароматичні та інші речовини, – говорить Костянтин Красовський, завідуючий відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. — Справа в тому, що деякі види тютюну мають настільки огидний смак, що сигарети, які містять такий тютюн, неможливо курити. Це дещо нагадує солодкий сироп для дітей, у якому розчинені гіркі ліки. Але якщо гіркі ліки сприяють здоров’ю, то будь-які тютюнові вироби лише шкодять йому", — додає пан Красовський.

Останніми роками на ринку України з’явилися сигарети з полуничним, персиковим та іншими привабливими смаками. Головною метою додавання таких інгредієнтів є збільшення привабливості тютюнових виробів для молоді та особливо для дівчат.

Проведені у США дослідження показали, що 17-річні підлітки втричі частіше вживають ароматизовані сигарети, ніж 25-річні люди. Спеціальний комітет, який працював за дорученням Європейської комісії, у своєму звіті від 6 липня 2010 року визначив, що цілий ряд ароматичних добавок збільшують привабливість тютюнових виробів і таким чином стимулюють початок куріння серед молоді.

Чим більш привабливими є тютюнові вироби, тим у більшого числа людей виникає залежність від їх вживання, що врешті призводить до зростання рівня хвороб і смертей. До того ж певні добавки використовуються для зміни кислотно-лужного балансу тютюнового диму, щоб збільшити кількість нікотину у формі газу, який набагато сильніше діє на мозок і викликає залежність.

Бажання тютюнових компаній безконтрольно додавати цукор, фрукти чи інші речовини у тютюнові вироби для збільшення їх привабливості суперечить інтересам охорони здоров'я населення. У статті 4 Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення" проголошена пріоритетність політики у сфері охорони здоров'я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб'єктів господарювання, діяльність яких пов'язана з тютюновою промисловістю.

Коаліція громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну" закликає органи влади України підтримати проект рекомендацій ВООЗ і невідкладно заборонити використання полуничних, персикових та інших добавок, які спокушають молодь почати курити, а також обмежити використання всіх інших добавок, які сприяють залученню людей до куріння, або заважають людям припинити курити.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ