Ми у Facebook
21.03.2011, 15:49

У Рівному Міжнародний день поезії відзначили у літературному кафе

Напередодні Міжнародного дня поезії, який відзначається 21 березня, у Рівному справжні шанувальники віршованого слова зібрались у літературному кафе “Рядки, мережані весною”, яке організувало народне літературне об'єднання “Поетарх” міського Палацу дітей та молоді.
Засідання літературного кафе “Поетарху” відбуваються періодично, і щоразу, окрім читання власних творів членів літоб'єднання (від молодших школярів — до випускників університетів), містять певну “родзинку”. У жовтні минулого року, приміром, це була творча зустріч із тернопільським поетом-піснярем, композитором і драматургом Сергієм Лазо (це його авторству належать тексти таких хітів Віктора Павліка як “Ти подобаєшся мені” й “Ні обіцянок, ні пробачень”).

У листопаді - літературна композиція пам'яті видатного поета-”шістдесятника” Андрія Вознесенського. (Власне, він, архітектор за освітою, і придумав свого часу слово “Поетарх”, спроектувавши цю диво-споруду у формі сфери для поетичних читань. Проектові так і судилося залишитись утопією — на відміну від цілком реального рівненського колективу з аналогічною назвою).

У грудні — презентація першої збірки молодої поетеси, студентки РДГУ Оксани Мацюк. Цього ж разу “поетархівці”, які давно не збирались разом, не лише понад годину, в супроводі ліричних та запальних композицій від рівненського гурту “Музика мрій”, читали власні твори, а й насолоджувались поезією гостей — студенток Національного університету “Острозька академія”, представниць тамтешнього літературного клубу “Моно-Літ”, - Ольги Гузій та Галини Максимчук.

“Наш клуб діє в Острозькій академії лише півроку, - розповіла Ольга Гузій. - Його засідання передбачають літературні читання під акустичний музичний супровід, а також, звісно, критику і обговорення почутого. “Моно-Літ” втілює у собі два начала прекрасного: літературу і музику. А також атмосферу цілковитої абстракції від зовнішнього світу і вивільнення творчого натхнення”.

Незмінний керівник “Поетарху” Тетяна Горбукова подякувала острожанам за чудові зразки поезії та висловила сподівання, що незабаром вдасться організувати нові творчі зустрічі “поетархівців” та “монолітівців” - уже в ширшому складі, та, можливо, безпосередньо у стінах Острозької академії, де навчається нині чимало випускників “Поетарху”.

Ще одна приємна новина, яку повідомила Тетяна Горбукова, - це перспектива видання нової колективної збірки творів членів “Поетарху”. Керівник колективу, сповістивши вихованцям-колегам по літературній творчості цю відрадну новину, принагідно від щирого серця подякувала адміністрації Палацу дітей та молоді за постійне розуміння й підтримку творчих починань народного літоб'єднання.

До речі, вже незабаром рівняни матимуть змогу почути виступи членів “Поетарху” в рамках культурної програми благодійного марафону “З вірою в майбутнє”, який пройде у квітні нинішнього року вже вшістнадцяте — традиційно маючи на меті підтримати соціально незахищених випускників Палацу дітей та молоді й допомогти їм у майбутньому.

...Камерна атмосфера, запалені свічки, натхненні обличчя, світлі погляди, особлива довірча атмосфера дійства, коли вірші один одного слухають затамувавши подих, а при потребі — продовжують рядки, котрі раптом призабулись авторові (бо ж знають і пам'ятають!) — це риси, які залишаються незмінними для зібрань “Поетарху” впродовж понад чверті століття його існування. І така стабільність — лише радує: змінюються часи, політичні розклади й ситуація на ринку, проте потреба Слова, спілкування, та висока духовність, яка згуртовує учасників колективу, - залишається незмінною.
- Поетичні люди високої душі залишаються, — каже керівник народного літературного об’єднання “Поетарх” Тетяна Горбукова. — Вони творять, незважаючи ні на що.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ