Ми у Facebook
30.05.2011, 12:33

Табачник уріже кількість ВНЗів у 10 разів

Глава Міносвіти зазначив, що наявна кількість вишів, що становить близько 900, є надмірною - українцям вистачить і 90.
Міністр освіти й науки, молоді та спорту Дмитро Табачник вважає, що для забезпечення освітніх потреб населення Україні достатньо 90 вищих навчальних закладів замість 900 існуючих нині.

"Світовим параметрам відповідає показник, коли один успішний університет відповідає 500-800 тисячам жителів країни. Тобто якщо в Україні живуть близько 48 млн осіб, значить, нам було б досить порядку 90 вищих навчальних закладів", - сказав міністр в інтерв'ю виданню "Інвестгазета".

При цьому Табачник вкотре зазначив, що наявна кількість ВНЗів, що становить близько 900, є надмірною. Він також висловив думку, що зараз якість освіти в багатьох вишах залишає бажати кращого, зокрема при підготовці журналістів.

"Підготовка журналістів навіть у таких провідних навчальних центрах, як КНУ ім. Шевченка й Львівський університет ім. Івана Франка перебуває на низькому рівні - вони вчать якійсь абстрактній журналістиці, без конкретної прив'язки", - підкреслив міністр.

Водночас у контексті укрупнення ВНЗів Табачник повідомив, що критерієм для підтвердження закладу статусу університету передбачається визначити його здатність забезпечити підготовку фахівців не менше ніж у 8 сферах знань, а не кількість студентів і факультетів, як передбачалося раніше.

"У робочій групі зі студентами й викладачами вже погоджено, що критерієм для підтвердження статусу університету буде те, що вуз може забезпечити підготовку фахівців не менш ніж у 8 сферах знань. Але тепер те, що ми могли реформувати за 2 роки від моменту прийняття закону, будемо робити в п'ять-шість разів довше", - сказав він.

Міністр також повідомив, що нова редакція закону про вищу освіту, яка вже пройшла публічне обговорення в 600 навчальних закладах, буде представлена на розгляд Кабінету Міністрів на початку червня.

Джерело: ТСН





На правах реклами