Ми у Facebook
08.06.2011, 09:23

Фінансовий звіт за 2010 рік опублікували лише 33 партії

Протягом першого півріччя 2011 року лише 33 політичні партії України опублікували в загальнодержавних засобах масової інформації фінансовий звіт про доходи і видатки, а також звіт про партійне майно. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович.
За словами міністра, закон не визначає термінів звітності та форми звітності.

Відповідно до частини першої статті 17 Закону України "Про політичні партії в Україні", політична партія зобов’язана щорічно опубліковувати в загальнодержавному засобі масової інформації фінансовий звіт про доходи і видатки, а також звіт про майно політичної партії. Також, відповідно до частини третьої статті 22 Закону України Закону України "Про об’єднання громадян", політичні партії зобов'язані щороку публікувати свої бюджети для загального відома.

При цьому, Міністерство юстиції контролює виконання політичними партіями цих вимог Законів шляхом перевірки публікацій у загальнодержавних засобах масової інформації та запиту у політичних партій інформації щодо опублікування фінансової звітності.

Разом з тим, наголосив міністр юстиції, наразі триває Третій раунд оцінювання України, присвячений питанням криміналізації корупції та прозорості фінансування політичних партій в Україні, який проводить Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO).

За даними Міністерства юстиції, найчастіше фінансова звітність опубліковується партіями в газетах "Урядовий кур’єр" та "Голос України". Так, наприклад, фінансову звітність політичної партії "Фронт змін" опубліковано у газеті "Урядовий кур’єр" від 06.05.2011 (стор.13), політичної партії "Сильна Україна" у газеті "Урядовий кур’єр" від 12.05.2011 (стор.23), Соціалістичної партії України у газеті "Голос України" від 05.04.2011 (за 2009 рік у газеті "Голос України" від 07.04.2010).

Також політичні партії оприлюднюють свою фінансову звітність у пов'язаних з ними загальнодержавних засобах масової інформації. Так, Народний Рух України є засновником газети "Час Руху" і фінансова звітність Політичної партії Народний рух України опубліковано у газеті "Час Руху" №06 за березень 2011 року.

Використовуються для опублікування й популярні всеукраїнські суспільно-політичні газети. Наприклад, фінансову звітність політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" було опубліковано у газеті "Вечерние вести" №№065 від 6-12 травня 2011.





* Партія самостійно подала відомості до Міністерства юстиції
** Міністерство юстиції не має даних щодо доходів, видатків та майна партії






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ