Ми у Facebook
14.06.2011, 16:45

На Рівненській АЕС презентували нове обладнання [+Фото]

Суттєво підвищити безпеку Рівненської АЕС дає змогу нове обладнання, яке встановили нещодавно на першому та другому енергоблоках станції — це додаткова система подачі води в парогенератори на випадок аварії. Нові технології презентували днями на РАЕС місцевим журналістам.
Як розповів начальник цеху забезпечуючих систем РАЕС Сергій Берьозкін, необхідність встановлення такої системи викликана вимогами МАГАТЕ, а також тим, що старі системи, якими обладнані перші два енергоблоки, можуть бути виведені з ладу в результаті землетрусу, пожежі або затоплення.

- Нова система є автономною і дозволяє здійснити безпечну аварійну зупинку реакторної установки та переведення її в холодний стан, - пояснив Сергій Берьозкін.

За словами Сергія Берьозкіна, жодна інша АЕС в Україні подібної системи не має. Основні її складові виготовлені в Німеччині на замовлення Рівненської АЕС. Державі запровадження нової технології обійшлося в 100 мільйонів гривень. Роботи виконані згідно з урядовою програмою, і нині, пройшовши випробування, система перебуває в режимі очікування.



Продемонстрували журналістам і оновлений блочний щит управління. Старший начальник зміни енергоблоків 1 і 2 РАЕС Віктор Черновол розповів, що саме звідси здійснюється контроль та управління основними технологічними процесами енергоблока, запуск та зупинка реактора. У рамках робіт з продовження терміну експлуатації першого та другого енергоблоків РАЕС практично все устаткування щита замінили на нове.



За безпекою роботи станції стежать не лише люди, а й комп'ютери. За словами заступника начальника цеху теплової автоматики та вимірів РАЕС Ігоря Коломойця, нещодавно на Рівненській атомній ввели в експлуатацію новий програмно-технічний комплекс, через який йде збір інформації про параметри безпеки станції, і у зрозумілому вигляді передається операторам АЕС. Розробили комплекс українські вчені з кіровоградського науково-виробничого об'єднання “Радій”.
Тим часом нині на Рівненській АЕС працюють три з чотирьох енергоблоків. Один, а саме енергоблок №3, перебуває на поточному ремонті.

За минулий місяць Рівненська АЕС виробила 1 млрд 314 млн.Квт/год. електроенергії.





На правах реклами