Ми у Facebook
15.06.2011, 12:02

Літній період небезпечний кишковими інфекціями [+ПОРАДИ]

Захворюваність гострими кишковими інфекціями (ГКІ) серед мешканців м. Рівне за 5 місяців поточного року зросла на 40%, зареєстровано 264 випадки проти 198 за аналогічний період минулого року. Серед хворих – 83% діти, з них 80% не відвідують дитячі навчальні заклади.
64,8% з усіх випадків ГКІ – з встановленим збудником, які викликали захворювання ГКІ: 34 випадки викликані сальмонелою, 43 – ротавірусами, 33 – клебсіелою, 14 – протеєм, 12 – стафілококом, 3 – ентеробактером, 3 – цитобактером, 1 – ешерихією.

Захворюваність ГКІ продовжує утримуватися на високому рівні, щотижневі фактичні показники перевищують середні прогностичні на 47,7% є вищими від середньообласного показника в 2 рази.

Незважаючи на попередження і нагадування про обов’язкове дотримання певних правил профілактики ГКІ, захворілі і далі продовжують вживати сирі домашні яйця, самоквас з молока придбаного на стихійному ринку; на відпочинку, в природних умовах, готують та вживають шашлики, бутерброди з сиром в клярі, немиті овочі, фрукти та ягоди. Не дотримуються правил особистої гігієни, правил приготування харчових продуктів, їх обробки; зберігають і транспортують харчові продукти без належного температурного режиму.

У зв’язку з неблагополучною епідситуацією з ГКІ в м. Рівне та Україні, зареєстрованими 16 випадками холери (яка відноситься до групи гострих кишкових інфекцій) в м. Маріуполі Донецької області, активізації процесу міграції населення, у Рівненській міській СЕС рівнян просять обов’язково дотримуватися таких правил профілактики ГКІ в літній період:

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття та приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі недоброякісності.

НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.


При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води.

При купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звернути увагу на терміни та умови зберігання харчових продуктів. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

При здійсненні подорожі не рекомендовано брати з собою в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні).

На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви бажано споживати одразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом.

При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.

Обов’язково мити руки після приходу додому та відвідування туалетів.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.






На правах реклами