Ми у Facebook
20.06.2011, 15:38

У Рівному риба в річці Устя загинула через кисневе голодування [Фото+Відео]

Причиною загибелі більше 3000 кілограмів риби в Усті фахівці визнали недостатній рівень кисню в воді. Кажуть, ситуацію ускладнила засміченість річки та злива після тривалої посухи. Зараз чиновники шукають винних та шляхи недопущення повторення катастрофи.

Масова загибель різноманітної риби в річці обласного центру розпочалась ще 10 червня.

— У сквері, через який я майже щодня проходжу на роботу (на РЗВА), помітив масу дохлої риби, — розповів рівнянин Віктор Валінкевич. — Дехто її збирав, адже риба ще була відносно свіжою. Я зробив декілька фото на мобільний телефон та зателефонував на телебачення. У той же самий час там велось прибирання скошеної трави, був транспорт і робітники, але на рибу вони не звертали ніякої уваги (очевидно, не було команди). Тобто працівники міської служби зеленого господарства і їх лінійне керівництво не могли не бачити проблеми. А їх керівництво потім виправдовувалось, що їх ніхто вчасно не повідомив. А могли (і повинні були) повідомити власні працівники.
Упродовж наступних вихідних береги водойми в районі стадіону "Олімп" вкрились мертвою рибою.
Втім, рівняни забили на сполох лише на початку наступного тижня. Уже в середині тижня дохлу рибу з берегів річки таки прибрали та відправили на утилізацію. А трохи згодом депутати обласної та міської рад зажадали від влади знайти винних та попередити повторення такої ситуації. Через тиждень після інциденту, 17 червня, члени комісії з питань екології, природокористування та охорони навколишнього середовища Рівненської обласної ради спільно з представниками контролюючих служб провели на березі Усті виїзне засідання на берегах річки.
— Дуже сумнівною виглядає причина загибелі риби, яку озвучує влада, — розповів депутат обласної ради Олег Осуховський. — Мертва риба декілька днів лежала на березі, їх збирали малозабезпечені. Не виключено, що вони її сушитимуть і продаватимуть. Чи не спричинить це епідемію? Необхідно вжити відповідних заходів.

Втім, фахівці запевняють: загрози виникнення епідемії немає. За словами завідуючого відділом комунальної гігієни Рівненської міської СЕС Олексія Гудакова, загрози виникнення спалаху інфекції після цього випадку немає. Експерти робили проби води з річки і не виявили збудників інфекції. Натомість дослідження виявили, що риба й справді загинула від кисневого голодування.
— Плавники, жабра та шкіра риби були білими, а це ознака кисневого голодування, — розповів головний спеціаліст головного управління ветмедицини в Рівненській області Микола Мельник. — Окрім нестачі кисню, вміст сульфатів і нітратів — у межах норми. А брак кисню спричинили одразу декілька чинників: цвіль одноклітинних організмів на поверхні води, водорості, низька швидкість течії, спека, а також загнивання сміття. На міському відрізку річка проходить аерацію двічі – на басівкутській греблі та спеціальному шлюзі біля кафе "Венеція". У місці загибелі риби вода практично стоїть, та ще й дощ змив туди теплу воду.

Між тим прокуратура Рівненської області після перевірки порушила кримінальну справу проти посадових осіб комунального підприємства "Рівненський міський трест зеленого господарства". Їм інкримінують неналежне виконання службових обов'язків пов'язане з цим інцидентом.
Втім, дізнатись думку керівництва підприємства з цього приводу не вдалось. Адже директор "Тресту зеленого господарства" Ірина Савчук перебуває у відпустці, а виконувач обов'язків директора Олександр Кравчук давати коментарі відмовився.





На правах реклами