Ми у Facebook
30.06.2011, 13:19

Із 1 липня в Україні діятиме антикорупційний закон

Залишилися лічені години спокійного життя для нечесних чиновників: з 1 липня набирає чинності багатостраждальний антикорупційний закон.
Нагадаємо, «державним слугам» буде заборонено приймати подарунки частіше двох разів на рік. Вони повинні бути відразу ж передані державі, тому що дари автоматично стають держвласністю. При порушенні цього правила - до 5 років в'язниці. Лише двічі на рік робиться виняток. Але за умови, що ціна презенту не перевищуватиме 50% мінзарплати (зараз це 480 грн.).

Також чиновникам буде заборонено мати в безпосередньому підпорядкуванні родича, а приховування відкритої інформації тепер буде прирівнюватися до корупції. Також новий закон розширює коло осіб, які можуть залучатися до відповідальності за хабарі (тепер туди увійдуть також члени Вищої ради юстиції та ЦВК), вводить перевірку для людей, що претендують на місце чиновника (будуть моніторити, чи не залучався претендент до кримінальної відповідальності, правдивість його декларації та стан здоров'я). А ще він посилює відповідальність за отримання хабарів. Хабарі до 85 грн. каратимуться штрафом до 12,7 тис грн., а від 85 до 3339 грн. - До 25,5 тис. грн або обмеженням волі до п'яти років. Зараз за це передбачений лише штраф.

Ще одне антикорупційне посилення чекає держслужбовців з 1 січня 2011 року: чиновники і депутати зобов'язані будуть декларувати не тільки доходи, але і витрати. Правда, це доведеться робити, якщо їхні витрати будуть вище 150 тис. грн. Звітувати в доходах-витратах зобов'язані будуть також депутати всіх рівнів, судді, міліціонери, податківці, прокурори, митники.

На думку експертів, новий закон повинен вплинути на ситуацію з корупцією в Україні.

- Незважаючи на те, що закон недостатньо досконалий, він є жорстким, - вважає глава підкомітету з питань законодавчого забезпечення антикорупційної політики Олександр Рябека.
Однак, за його словами, раніше осені, коли будуть підведені перші підсумки, чекати результатів не варто.

Правда, і лазівок для чиновників залишилося достатньо. Наприклад, на думку юристів, за подарунками встежити практично неможливо, якщо він не подається публічно. А що стосується пункту про родичів, то закон не поширюється на кумів, двоюрідних братів і сестер і т.д.

За матеріалами minprom.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ