Ми у Facebook
06.07.2011, 10:13

Рівненські школярі не йдуть в училища, бо не знають про них?

У той час, коли вищі навчальні заклади ІІІ-ІV рівнів акредитації думають, як заповнити місця, виші І-ІІ рівнів мають непоганий вибір серед колишніх 9-класників.
У перші дні вступної кампанії у вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації на малу кількість абітурієнтів поки не нарікають.

Як розповів директор Сарненського педагогічного коледжу РДГУ Петро Горкуненко, за перші три години роботи приймальної комісії у 2011 році учні подали 50 заяв на вступ у коледж.

— Оскільки приймаємо на навчання школярів, які закінчили 9 класів, маємо з чого вибрати. Адже їх більше, аніж цьогорічних випукників, — каже пан Горкуненко.

Позитиву від вступної кампанії-2011 чекає й директор Корецького ВПУ-24 Микола Дмитрієв, мовляв, добре вивчили ситуацію на ринку праці, а тому навіть закрили деякі спеціальності, за якими рівень працевлаштування найменший. Так у закладі більше не готуватимуть операторів комп'ютерного набору, адже лише половина випускників цієї спеціальності змогла знайти роботу за освітою. Натомість популярні на ринку професії (ремонт авто, механіки та ін.) пройшли переліцензування.

В училищах нарікають: учні мало знають про такі заклади, а тому спрямовуються в університети. Хоча і рівень знань, і ринок праці не завжди цього потребують.

Серед проблем вишів І-ІІ рівня акредитації — застаріла матеріальна база, особливо це стосується сільськогосподарських спеціальностей. Та й заробітна плата майстрів виробничого навчання аж ніяк не приваблює на роботу хороших спеціалістів. Тому, як кажуть, обирають кращих серед гірших.





На правах реклами