Ми у Facebook
07.07.2011, 12:48

На Рівненщині невдовзі з'явиться "Княже місто"

Фото: gazeta.ua

Будівництво завершать до святкування 450-ї річниці Пересопницького Євангелія. Цього дня у Пересопницю, де Першокнигу переписали староукраїнською мовою, запросити Президента України та ще чотирьох: білоруського, болгарського, російського та сербського.
Кам'яний сірий хрест у полі, за однією із версій археологів, орієнтир монастиря. У ньому 450 років тому закінчили переписувати Пересопницьке Євангеліє. Нині поряд споруджують так зване "Княже місто". За частоколом зі зрубу буде житловий будинок, майстерні та комори, на вигляд, як за часів Київської Русі. Спеціально навіть будівельників запросили з Полісся.



Соснові колоди складають у замки, називають їх "рублена лапа". Металеві цвяхи на цьому будівництві не використовують. Для надійності конструкції, стіни що два метри теблюють: вбивають спеціально витесану дерев'яну палицю.

Пересопницю на Рівненщині відбудовують ударними темпами [+Фото]

Поліські майстри обіцяють свою частину роботи завершити за тиждень. "Княже місто" одинадцять будівельників збудують із 120 кубів сосни. Дахи будівель вкриють очеретом, затікати не має півстоліття.

Поряд будівельників — археологи копошаться у землі. Найбільше — уламків кераміки, ще натрапили на ключ. Але це не всі знахідки.

За двісті метрів від "Княжого міста" будують музей-пантеон. Споруда матиме два оглядові майданчики й нічну підсвітку, — розповідає архітектор. За його задумом сама будівля нагадає відкриту книгу, а ще тризуб.

Музей за 25 днів збудували на 45 відсотків. Щоб завершити будівництво мають місяць і тиждень. Директор фірми, яка будує об'єкт, попри швидкі темпи робіт запевняє, що якість їх висока.

Окрім музею та княжого міста, які будують у Пересопниці, до святкування 450-річчя Євангелія, ще мають відремонтувати церкву, провести освітлення й газ та вкласти двадцять кілометрів дороги.

Джерело: Рівне1





На правах реклами