Ми у Facebook
19.07.2011, 18:21

Рівнянин став двократним чемпіоном Європи серед юніорів з польотів моделей літаків

Десятикласник рівненської ЗОШ №8 Олександр Пономарьов виборов два призових місця на чемпіонаті Європи з авіамодельного спорту серед юніорів у категорії вільно літаючих моделей класів F1A, F1B, F1P, який проходив з 10 по 17 липня у Новому Місті (Словенія).
За чемпіонське звання та перехідний кубок змагалися 14 країн. В активі збірної України, у складі якої виступав Олександр, перемога у командному заліку та низка особистих відзнак.

Олександр Пономарьов став срібним призером в особистій першості таймерних моделей класу F1P та бронзовим призером у командному заліку гумо-моторних моделей класу F1B.

Своїми успіхами спортсмен завдячує тренерові, керівнику гуртка авіамоделювання підліткового клубу «Омега» Володимирові Гупаленку, а також батькам, які підтримали ідею участі у чемпіонаті такого рівня.

- Приємно, що другий рік поспіль повертаємося до України із перемогою, - ділиться враженнями Володимир Гупаленко.


Рівненський школяр став чемпіоном світу з польотів моделей літаків


Високий рівень Сашка відзначили не лише судді, але й інші учасники.

- Зупинятися на досягнутому не збираюся, попереду чемпіонат України, - говорить Олександр.

14-річний рівнянин увійшов у Національну збірну України з авіамоделювання

Незважаючи на те, що Рівне може похвалитися власним чемпіоном з авіамоделювання, цей вид спорту переживає не найкращі часи і, як правило, існує за рахунок ентузіастів, які люблять небо і розуміються на техніці.


Авіамодельний спорт
має власну специфіку. Результат залежить не тільки від рівня підготовки спортсмена, але і від вмілого та надточного проектування та розробки моделі літального апарату професіоналом.

Сама процедура запуску моделі у повітря займає чимало часу. Під час змагань упродовж дня можна здійснити до семи запусків. Робити їх можна у світлу пору доби, щоб контролювати процес переміщення моделі. Також потрібно враховувати погодні умови. Максимальна швидкість вітру, допустима для здійснення запуску, не повинна перевищувати 8 м/с. Кожна модель вимагає обережного поводження. Спортсмен фактично не має права на помилку, адже це призведе до пошкодження апарату. Тоді змагатися уже буде неможливо.

До речі, торік Олександр Пономарьов потрапив до числа переможців загальноміського рейтингу "Зірка Рівного".





На правах реклами