Ми у Facebook
28.07.2011, 17:07

На Рівненщині через новий Податковий кодекс у тінь пішло 7 тисяч робітників

Місячник боротьби з зарплатами в конверті оголосили у Державній податковій адміністрації Рівненщини. Підстави для занепокоєння у податківців чималі. З початку року зарплату в конвертах почали отримувати на 7 тисяч робітників більше.
За словами голови ДПА в Рівненській області Віктора Башука, загалом в області заробітну плату отримують понад 476 тисяч громадян. Втім, з початку цього року ця цифра скоротилась на 7,5 тисячі.

— Зрозуміло, що ці люди продовжують працювати, але зарплатню їм почали виплачувати в конверті, — зауважив Віктор Бащук. — Така ситуація не тільки скорочує надходження до бюджету, а й негативно впливає на соціальну захищеність самий робітників. Звичайно, однією з причин такого рішення є і запровадження нового Податкового кодексу. Адже багато підприємців розпочали фінансову реорганізацію бізнесу, побоювались та достеменно не розуміли, як працювати в нових умовах. Тепер же ситуація стабілізувались і ми сподіваємось на соціальну свідомість підприємців. Не хочемо робити вже лише через штрафи та перевірки.

За словами податківця, місячник "Ні — зарплаті в конвертах" триватиме до 7 серпня. Під час нього підприємниці можуть вільно легалізувати найманих робітників, адже штрафні санкції до них застосовуватись не будуть.

— Найбільше подібних зловживань трапляється у сфері торгівлі та громадського харчування, — наголосив головний податківець області. — Наприклад, перевірка виявила, що у підприємця є кілька магазинів, кафе, проте офіційно у нього немає жодного робітника. Прибуток є, а робітників немає. Просто вони працевлаштовані неофіційно. Схожа ситуація була і на Дубенщині, де кафе працювало без робітників. Після попередження від податківців підприємець легалізував 10 працівників.

Тим часом з початку 2011 року податківці залучили до оподаткування понад 2100 громадян, а це майже 200 тисяч надходжень до бюджету у вигляді податку з доходів громадян. Усіх небайдужих податківці просять телефонувати на гарячу лінію 0-800-501-007 та повідомляти про випадки виплати зарплати в конвертах.






На правах реклами