Ми у Facebook
03.08.2011, 09:15

Сезон полювання відтермінували, щоб вберегти ліси від пожеж

Другий рік поспіль Державне агентство лісових ресурсів ініціює перед Кабінетом Міністрів України питання щодо переносу дати відкриття мисливського сезону з початку серпня на початок вересня.
Як зазначив голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець в оприлюдненій сьогодні заяві, така принципова позиція пов’язана з тим, що, в першу чергу, в Україні спостерігається висока ймовірність виникнення лісових пожеж.

По-друге, полювання в Україні переважним чином відбувається в лісах комунальної власності, в яких протипожежна охорона не організована належним чином. Доказом цього є офіційна статистика щодо кількості лісових пожеж, які сталися в Україні від початку року.

Так, у лісах Держлісагентства загальна кількість випадків загорань становить 1155, внаслідок яких постраждало 317 га лісу. У лісах, що підпорядковані іншим відомствам, сталося 376 пожеж, але площа ураження значно більша і становить 355 га, повідомляє Урядовий портал.

Щороку представниками Держлісагентства спільно з Міністерством надзвичайних ситуацій докладається максимум зусиль задля протидії та ліквідації загорань на території українських лісів.

Слід відмітити, що системна робота Держлісагентства, що направлена в першу чергу на унеможливлення виникнення лісових пожеж, а це і сучасне протипожежне обладнання, і відеоспостереження, і повітряне патрулювання, і прокладання мінералізованих смуг, і особистий контроль і нагляд кожного конкретного лісівника – вже принесли позитивний результат.

Так, у порівнянні з відповідним періодом минулого 2010 року, в поточному році сталося на 125 лісових пожеж менше. Крім того, зменшилася і площа ураження лісових масивів від загорань. Станом на 1 серпня 2010 року внаслідок виникнення пожежі постраждало 670 га, а станом на 1 серпня 2011 року цей показник становить 317 га лісу.

На сьогодні головним завданням для Державного агентства лісових ресурсів України є унеможливлення виникнення та розповсюдження таких масштабних лісових пожеж, від яких наразі потерпає Росія. Адже у наших сусідів щодня виникає від 70 до 100 лісових пожеж.

— Зважаючи на вищевикладене прошу мисливців України із порозумінням поставитися до переносу початку полювання, адже це рішення направлене виключно на збереження та охорону лісових ресурсів і тваринного світу України, — сказав голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець.

Джерело: ЗІК





На правах реклами