Ми у Facebook
25.08.2011, 14:49

Молодий письменник з Рівненщини — лауреат міжнародного фестивалю

Радіоп'єса за мотивами повісті-казки випускника Любиковицької ЗОШ Сарненського району, студента першого курсу Київського національного університету імені Тараса Шевченка Петра Катеринича "Квакослухання" перемогла у номінації "Радіо" на ХХІ Міжнародному дитячому, молодіжному фестивалі аудіовізуальних мистецтв “Кришталеві джерела”, який відбувся у Сумах з 17 по 22 серпня з участю понад 300 юних митців з України, Росії, Грузії, Польщі та Франції.
Повість-казка Петра Катеринича "Квакослухання" побачила світ у 2010 році в громадському видавництві “Азалія” Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України. Розрахована на читачів-молодших школярів, вона розповідає про співочий конкурс, який проходив у лісі серед тутешніх мешканців. А радіоп'єсу за мотивами “Квакослухання” створили вихованці студії дитячої та молодіжної творчості "Слово і час", що діє на базі телерадіокомпанії “Полісся” у Сарнах.

Журналістські доробки Петра Катеринича

До речі, сарненські студійці успішно беруть участь у “Кришталевих джерелах” не перший рік — за кількістю перемог у фестивальній номінації “Радіо” сарненчани лідирують в Україні.

— У радіоп'єсі я виконував роль автора, а акторами були двоє хлопців і двоє дівчат, які є учасниками студії “Слово і час”, — розповів переможець. — До Сум поїхали втрьох: керівник нашої студії, головний редактор ТРК “Полісся” Віра Шашук, один із акторів-студійців Євгеній Веденєєв і я. Окрім диплома та статуетки переможця в номінації “Радіо”, ми здобули ще одну відзнаку — під час фестивалю потрібно було підготувати бліцрадіоопитування, і нашу роботу визнали найкращою.


Корисна інформація для молоді, яка цікавиться журналістикою


Петро Катеринич — нині студент першого курсу факультету журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Автор чотирьох книжок, близько чотирьох сотень публікацій у пресі, лауреат премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України. Петро є переможцем та лауреатом низки всеукраїнських та обласних мовно-літературних конкурсів. Зокрема, він — цьогорічний переможець Третього обласного конкурсу учнівських творчих робіт “Я — журналіст!”, який проводить Видавничий дім “ОГО” спільно з обласним управлінням освіти та науки, Національним університетом “Острозька академія” та Рівненською Малою академією наук учнівської молоді за підтримки телеканалу “Рівне 1”.


Журналістські доробки Петра Катеринича


Загалом для участі в конкурсній програмі цьогорічного фестивалю “Кришталеві джерела” було подано близько 800 робіт у чотирьох номінація — кіно, телебачення, радіо та фото. Мовою цифр, фестивальний доробок — це 545 фоторобіт, 8 годин радіо- та 32 — телевізійних передач, 11 годин кінопродукції.

У програмі фестивалю були майстер-класи для юних митців від відомих культурних діячів, перегляди фільмів-переможців всеукраїнських, міжнародних та вітчизняних фестивалів.

Засновниками фестивалю “Кришталеві джерела” є Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерство освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту України, Міністерство культури України, Національна спілка кінематографістів України, Національна спілка фотохудожників України та Асоціація діячів кіноосвіти України.

Започаткували фестиваль двадцять років тому, і вперше він відбувся на Сумщині саме в дні проголошення незалежності України.





На правах реклами