Ми у Facebook
14.09.2011, 14:04

У Рівному знову зацвіли каштани

На деяких каштанах поблизу кіноцентру “ЕРА”, що на вулиці Гагаріна у Рівному, цими днями знову з'явились білі “свічки” цвіту.
— Я помітив цвіт на каштанах у вівторок вранці, коли гуляв з собакою, — розповів OGO.ua мешканець будинку на Гагаріна, 45, пан Анатолій. — Уздовж вулиці в цьому місці росте багато каштанів, але цвіт з'явився не на кожному. Минулого року такого не бачив, а ось кілька років тому, пригадую, каштани теж цвіли під час “бабиного літа”.

Друге цвітіння каштанів наприкінці літа чи восени — не дивина для Рівного. У міському парку культури та відпочинку імені Т.Шевченка, приміром, є каштан, який цвів восени три роки поспіль.

У рівненському парку вдруге зацвіли каштани

В інших містах України каштани теж періодично пускають “свічки” на початку осені.

— На каштанах біля Львівської міської ради, на площі Ринок, ми побачили цвіт іще наприкінці серпня, — розповіла OGO.ua шеф-редактор інтернет-видання ZAXID.NET Тетяна Солнцева. — Ці дерева квітнуть просто навпроти вікон нашої редакції. Щоправда, нині вони вже відцвітають.

Науковці давно знайшли пояснення другому цвітінню каштанів. З одного боку, дерева так реагують на теплу погоду — розпускаються бруньки, які не встигли зробити цього навесні. З іншого, це — реакція каштанів на мінуючу міль, яка масово “атакує” їх упродовж кількох останніх років.

У Рівному каштани атакують шкідники



Є імовірність, що на місці нинішнього цвіту наступної весни каштанових “свічок” уже не побачимо. Через мінливу осінню погоду плоди на місці нинішніх суцвіть достигнути не встигнуть. Тому, з одного боку, осіннє цвітіння каштанів — видовище красиве, з іншого — навряд чи корисне для самих дерев.

Рівненський науковець — про причини другого цвітіння каштанів





На правах реклами