Ми у Facebook
29.09.2011, 10:22

В Україні різко подорожчають м'ясо, молоко та фрукти

Кабмін домовився з країнами ЄС про підвищення цін на продукти, які імпортуються в Україну.
Європейський союз прийняв рішення скасувати субсидування виробництва продуктів харчування, що постачалися в Україну, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Він уточнив, що домовленість була досягнута на минулому тижні в ході переговорів про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і ЄС. "ЄС зняв усі субсидії на продукти, які експортуватимуться в нашу країну", — заявив міністр. У представництві ЄС в Україні цю заяву не підтвердили, але і не спростували, пише Комерсант-Україна.

Країни ЄС субсидують виробників продуктів харчування для захисту внутрішнього ринку від імпортної продукції, щорічно направляючи на це близько 43 мільярдів доларів. У вартості продукції частка субсидій досягає 45-50% (для порівняння, в Україні — тільки 3%). Тому в ЄС продукти дешевші, ніж в Україні, і для захисту внутрішнього виробника з 2001 року в країні були введені імпортні мита. Наприклад, для яловичини і м'яса птиці чинний Митний кодекс передбачає 15% мита, для свинини і молокопродуктів — 10%.

Зі створенням ЗВТ між Україною і ЄС ці мита мають бути скасовані, і в Мінагрополітики побоювалися, що дешеві продукти з ЄС почнуть витісняти вітчизняну продукцію з внутрішнього ринку.

— Надаючи субсидії на виробництво продуктів з їх подальшим експортом в Україну, ЄС поставив Київ у неконкурентні умови, — наголосив Присяжнюк. Втім, у Євросоюзі, схоже, охоче погодилися на пропозицію України відмовитися від субсидій.

В умовах кризи ЄС з минулого року відмовився субсидувати виробництво твердої пшениці і маслинової олії, а з 2012 року — яловичини, свинини, рису, горіхів, насіння і картопляного крохмалю.

Рішення ЄС призведе до зростання цін на продукти, що імпортуються з ЄС, упевнений аналітик групи компаній "Інвестиційний капітал Україна" Павло Бидак.

— Враховуючи, що розмір імпортних мит менший, ніж частка субсидій у вартості європейської продукції, її ціна на українському ринку не може не вирости, — відмічає він. На його думку, в першу чергу це торкнеться продуктів, що традиційно імпортуються з ЄС, — м'ясних і молочних, а також фруктів. Зростання цін на них складе не менше 15-20%, прогнозує Бидак.

За даними Держстату, за підсумками січня-липня імпорт продуктів харчування з ЄС склав близько 20 мільйонів доларів.

Зі свого боку, директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин вважає, що такими домовленостями уряд лише захистив українських виробників за рахунок споживачів, які не отримають дешевшу імпортну продукцію.





На правах реклами