12.05.2025, 16:00
Чи справді сіль пришвидшує кипіння води
Серед кулінарів досі побутує думка, що додавання солі у воду пришвидшує її закипання. Здавалося б, твердження логічне: мовляв, сіль нібито запускає певні хімічні процеси, які зменшують час доведення води до кипіння.
Проте наука говорить зовсім інше, повідомляє Ukr.Media.
Насправді солона вода закипає повільніше за прісну — і це підтверджують не лише хіміки, а й досвідчені кухарі. Усе пояснюється фізичним явищем, яке в науці має назву підвищення температури кипіння, або ебуліоскопічний ефект. Суть у тому, що додавання солі до води змінює її властивості: іони солі взаємодіють з молекулами води, утруднюючи їх перехід у пароподібний стан. Як наслідок, температура, за якої починається кипіння, підвищується.
Чиста вода закипає при 100°C (за нормального атмосферного тиску). Якщо ж у ній розчинена сіль, температура кипіння зростає — наприклад, вода з концентрацією солі, як для приготування макаронів, може закипіти при 100,5°C. Хоч різниця й невелика, вона реальна. Відповідно, на нагрівання такої води потрібно більше енергії, а отже — і трохи більше часу.
Є ще один момент: солона вода має вищу щільність, а отже, при тому самому об’ємі вона важча за прісну. Це також впливає на час нагрівання, хоч і не критично.
Утім, на практиці ця різниця майже непомітна. Рахунок іде на лічені секунди, і лише уважне спостереження дозволить побачити, що солона вода закипає повільніше. Натомість, якщо ви хочете справді пришвидшити процес, скористайтеся перевіреними способами: накрийте каструлю кришкою, щоб зберегти тепло, або оберіть потужніше джерело нагрівання.
Тож сіль аж ніяк не пришвидшує закипання води — навпаки. Але завдяки науці ми знаємо: справа не в «магії», а у фізичних законах. І в повсякденному житті цей ефект має радше теоретичне, ніж практичне значення.
Перший весняний мед: коли збирають і чому він найкорисніший. Трихолог розповів, чому не можна мити волосся по всій довжині.
Насправді солона вода закипає повільніше за прісну — і це підтверджують не лише хіміки, а й досвідчені кухарі. Усе пояснюється фізичним явищем, яке в науці має назву підвищення температури кипіння, або ебуліоскопічний ефект. Суть у тому, що додавання солі до води змінює її властивості: іони солі взаємодіють з молекулами води, утруднюючи їх перехід у пароподібний стан. Як наслідок, температура, за якої починається кипіння, підвищується.
Чиста вода закипає при 100°C (за нормального атмосферного тиску). Якщо ж у ній розчинена сіль, температура кипіння зростає — наприклад, вода з концентрацією солі, як для приготування макаронів, може закипіти при 100,5°C. Хоч різниця й невелика, вона реальна. Відповідно, на нагрівання такої води потрібно більше енергії, а отже — і трохи більше часу.
Є ще один момент: солона вода має вищу щільність, а отже, при тому самому об’ємі вона важча за прісну. Це також впливає на час нагрівання, хоч і не критично.
Утім, на практиці ця різниця майже непомітна. Рахунок іде на лічені секунди, і лише уважне спостереження дозволить побачити, що солона вода закипає повільніше. Натомість, якщо ви хочете справді пришвидшити процес, скористайтеся перевіреними способами: накрийте каструлю кришкою, щоб зберегти тепло, або оберіть потужніше джерело нагрівання.
Тож сіль аж ніяк не пришвидшує закипання води — навпаки. Але завдяки науці ми знаємо: справа не в «магії», а у фізичних законах. І в повсякденному житті цей ефект має радше теоретичне, ніж практичне значення.
Перший весняний мед: коли збирають і чому він найкорисніший. Трихолог розповів, чому не можна мити волосся по всій довжині.

Категорія: Новини > Споживач
Автор: Микола ВОРХОЛА Переглядів: 1024Інші статті рубрики:
Несподівані побачення та сюрпризи долі: астропрогноз на завтра

Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 8 червня.
переглядів: 107
Магнітні бурі в червні: які дні будуть найважчими?

У червні 2025 року Землю накриють декілька хвиль магнітних бур, серед яких передбачають і сильні збурення.
переглядів: 246
Сезон комах-паразитів: як вберегти себе від кліщів?

Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань.
переглядів: 2829
"Інсульти помолодшали": на Рівненщині прибули представники ВООЗ та ЄС

У Рівненську область прибули представники Бюро ВООЗ в Україні та Делегації Європейського Союзу.
переглядів: 186
Готуємо кабачки краще, ніж в ресторані: два рецепти

Швидкі та прості рецепти страв з улюблених овочів.
переглядів: 214