Ми у Facebook
10.10.2011, 10:02

Ксерокопії паспорта при обміні валют скасують

Нацбанк запровадженням паспортизації обміну валюти практично зупинив валютні операції.
У Національному банку України (НБУ) придумали, як спростити валютообмінні операції. За даними ЗМІ, незабаром здати іноземну валюту можна буде, лише пред'явивши паспорт, не роблячи його копії.

Банкіри вважають, що попереднє рішення регулятора вже зробило психологічний вплив на скупників валюти, і обсяги тотальної скупки доларів після рекордного показника вересня — 2 мільярди доларів — скоротяться мінімум на третину, пише Комерсант-Україна.

Головною причиною зниження міжнародних резервів Нацбанку на 3,3 мільярда доларів у вересні стала активна скупка валюти населенням. Як повідомив перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, за перший місяць осені населення продало банкам 1,5 мільярда доларів, тоді як купило більш ніж удвічі більше — 3,5 мільярда.

"Відбулася у вересні переоцінка валют, які є у нас в резервах, але ажіотажне перевищення попиту з боку населення над продажем в окремі дні становило понад 200 мільйонів доларів", — розповів він. При цьому чисте негативне сальдо операцій НБУ на міжбанку досягло 1,9 мільярда доларів. За словами Колобова, основний попит на валюту, який фіксується як покупка її громадянами, формував тіньовий ринок продажу товарів.

Паспортизація обміну валюти викликала падіння гривні

Скупка населенням більше 2 мільярдів доларів була максимальною з листопада 2008 року, трохи менше — 1,9 мільярда — було виведено з банків у грудні 2010 року. За словами скарбника одного з найбільших банків, попит у вересні був спровокований публікаціями в пресі "девальваційних прогнозів псевдоаналітиків".

"На хвилі паніки почали скуповувати валюту, оскільки у населення накопичилась гривня. Серед зовнішніх факторів — ситуація на світових ринках, через яку інвестори виводять гроші з ринків, що розвиваються, що видно як з продажу держоблігацій нерезидентами, так і по "натягнутому "платіжному балансу", — відзначає банкір.

Ця цифра була б більшою, якби не постанова НБУ, згідно з якою громадяни з 23 вересня зобов'язані при валютообмінних операціях пред'являти паспорт для ксерокопіювання. "Більшість клієнтів боялося йти в кіоски тільки перші два тижні після цього, — сказав начальник казначейства одного з великих банків. — Але потім люди зрозуміли, що такий масив інформації ніяке відомство обробити не зможе, та обсяги операцій відновилися". За даними НБУ, в перші п'ять днів жовтня сальдо перевищення купівлі валюти населенням над продажем коливалося в межах 36-78 мільйонів доларів.

"Ми спрощуємо прийом валюти, — заявило джерело в НБУ. — Клієнту достатньо буде показати якийсь документ, не випускаючи його з рук і без зняття ксерокопії документа". Одночасно НБУ буде перевіряти банки та агентські пункти на предмет безпідставних відмов громадянам у обміні валюти.

Банкіри говорять, що змінилося ставлення населення і до депозитів, які на початку року формувалися в основному в гривні, а зараз понад 60% — у валюті. Банкіри очікують, що до цього часу чиста купівля валют населенням буде щомісяця складати 1,2-1,3 мільярда доларів.





На правах реклами