Ми у Facebook
14.10.2011, 16:14

Українці платитимуть за "комуналку" на 32% більше — Тігіпко

Переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) свідчать про те, що комунальні послуги подорожчають на 32%.
Про це сьогодні під час XI Міжнародного економічного форуму повідомив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

"Переговори з МВФ свідчать про те, що комунальні послуги подорожчають на 32%. Може, більше. Дуже велика може бути для нас проблема. Ми ведемо переговори, і, можливо, ми домовимося з Росією про зниження вартості газу", — повідомив він.

"Ми вже підняли тарифи на 50%. Десять років про це говорили, але уряд пішов на це непопулярне рішення. Ми робимо такі політичні кроки, тому що це важливо для населення", — зазначив Тігіпко.

Нагадаємо, підвищення цін на комунальні послуги є однією з вимог МВФ для надання кредитного траншу.

Вимога грунтується на тому, що різниця між закупівельною ціною на природний газ і тарифом для ТКЕ лягає на держбюджет.

Тігіпко також повідомив, що ціна російського газу для України на сьогоднішній день становить $500,5 за тисячу кубометрів.

"Це друга велика проблема нашого бюджету. Вона трапилася і стоїть досить гостро з простої причини: Україні має 18 мільярдів кубометрів газу власного видобутку, який видобувають державні компанії. Весь цей газ ми витрачаємо для того, щоб наше населення використовувало його для опалення і приготування їжі. Інший газ ми купуємо. Ціна російського газу сьогодні для нас — 500 доларів ... трохи більше — 500 доларів 50 центів ми сьогодні платимо", — зазначив він.

За його словами, різниця між закупівельною ціною і тарифом для ТКЕ різниця в ціні "лягає на компанію НАК "Нафтогаз України" і на державний бюджет".

Тігіпко підкреслив, що вирішити цю проблему сьогодні можна двома способами: "піднімати тарифи для населення і другий вихід — вести постійні переговори з Росією щодо зниження ціни".

Джерело: Gazeta.ua





На правах реклами