Ми у Facebook
17.10.2011, 14:07

Мисливці Рівненщини готуються до відкриття сезону полювання

Про організацію та проведення полювання на диких тварин у мисливських угіддях Рівненської області говорили учасники семінару-наради напередодні відкриття сезону полювання на хутрового звіра та проведення колективного полювання на диких копитних тварин у сезон 2011-2012 року. У її роботі взяли участь усі користувачі мисливських угідь Рівненщини, а також делегації з Тернопільської та Житомирської областей.
Відкриваючи нараду, начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Грицайчук закликав усіх працювати спільно над вирішенням проблемних питань, оскільки сьогодні розвиток мисливства вже пройшов етап становлення.

Адже за кілька останніх років чимало зроблено для забезпечення популяції звіра, у мисливських угіддях області у кілька разів збільшилася кількість диких тварин.

Для прикладу, у 2005 році на Рівненщині налічувалося трохи більше 6 тисяч косуль, майже 2 тисячі кабанів, 333 олені, 409 лосів. На сьогодні ці показники зросли майже вдвічі, відтак у лісах Рівненщини мешкають майже 10 тисяч козуль, 5104 кабани, 516 оленів та 710 лосів. Тому тепер потрібно працювати над тим, аби мисливська галузь наповнювала місцевий бюджет.

На жаль, на сьогодні досі не регулюється чинним законодавством питання відшкодування збитків від потрави сільськогосподарських угідь дикими тваринами. Але цю проблему не можна залишати без уваги, наголосив Володимир Грицайчук і закликав користувачів мисливських угідь упродовж місяця надати власні пропозиції щодо вирішення цього питання. Бо розмови про це ведуть вже доволі давно, а конкретних дій досі немає.

Серед пропозицій, які вже прозвучали — вивчення досвіду вирішення цієї проблеми у сусідніх країнах, зокрема Польщі. У роботі семінару-наради взяв участь заступник начальника головного управління ветеринарної медицини в Рівненській області О. Костюк. У своєму виступі він наголосив на профілактиці гострих інфекційних та інвазійних захворювань серед диких тварин, правилах проведення ветеринарної експертизи тощо.

Аналізуючи стан організації та проведення полювання на диких тварин на Рівненщині, головний мисливствознавець обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Яцик наголосив, що на сьогодні необхідно підвищувати рівень організації полювання та якості наданих послуг.

Приємно, що на Рівненщину вже приїздять гості і з сусідніх областей, а також з Київщини, Одещини та Криму, однак перспективи для розвитку у наших користувачів мисливських угідь ще є великі. Особливу увагу слід звертати на питання культури та етики полювання. Наприкінці наради її організатори презентували проект мисливського прапора області. Насамкінець усі учасники семінару-наради побажали один одному вдалого та результативного сезону полювання, і найголовніше — безпечного.

Про це повідомляє прес-служба Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства.





На правах реклами