Ми у Facebook
07.12.2011, 13:12

Як оформити закордонний паспорт за 330 гривень, замість 700

Закордонні паспорти в Україні коштують дешевше, ніж вам їх пропонують. У тому впевнені активісти з Миколаєва. Вони полічили, що міліціянти необґрунтовано завищують платню за виготовлення цього документа. Щонайменше вдвічі.
Скільки коштує отримати в Україні закордонний паспорт залежить не тільки від того, наскільки терміново вам потрібен цей документ. А й від спритності та винахідливості посадовців, що займаються його виготовленням.

Одна річ, коли паспорт потрібен терміново, і громадяни свідомо готові платити більше. Інша річ, коли оформлювачі документів збирають подвійно від того, ніж це передбачають чинні закони.

Схема – проста. Охочий отримати закордонного паспорта звертається до відповідного відділу міліції, звідти його скеровують до державного підприємства "Документ". А там громадянам видають перелік платежів на 700 із гаком гривень. Разом із обов'язковими – як от державне мито, в переліку є й інші рахунки за певні послуги.

Євгенія Матейчук, громадська активістка:

– Ці послуги є зайвими, вони є надутими і непотрібними для того, при оформленні вашого закордонного паспорту.

Миколаївська громадська активістка каже: урядники просто користуються з необізнаності громадян. Їй теж спершу видали перелік платежів з усіма зайвими послугами.

Одначе наступного дня, коли вона прийшла до тих же посадовців із відеокамерою, їй видали список для сплати удвічі менший. Працівниця просто відрізала від прейскуранта необов’язкові платежі.

Від громадян, озброєних відеокамерою, вже ніхто не вимагав сплати ані медичного страхування, ані додаткових послуг держпідприємства.

Тепер Євгенія проводить у Миколаєві тренінги "Оформи закордонний паспорт за 330 гривень, замість 700".

У Києві з необізнаних громадян так само правлять зайве, зокрема, і за необов’язкове медичне страхування.

Киянин Володимир Марущак так само, як миколаївські активісти, бореться із хитрощами у паспортних столах. За його підрахунками, за закордонний нині українці переплачують майже вчетверо.

Володимир Марущак, киянин:

– Згідно з постановою 231, я вважаю, що вартість оформлення закордонного паспорта має складати не більше сплати держмита, тобто 170 грн.

Коли Володимир оформлював свого закордонного, не заплатив, ані за медичне страхування, ані за довідку про незасуджуваність. Не зміг відбитися лише від одного зайвого, на його думку, рахунку, – сплати за бланк – це 150 гривень. У законах прямо ніде не сказано, скільки коштує для громадянина ця паспортна книжечка, каже Володимир, до того ж у кожному документі зазначено, що закордонний – власність держави України, тож власник і має платити. Громадянин же має віддати лише мито на 170 гривень.

До речі, заявку на оформлення закордонного паспорта можна зробити через Інтернет.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ