Ми у Facebook
21.12.2011, 13:07

Із 1 січня єдинщики Рівненщини платитимуть більше

Нові ставки єдиного податку для підприємців має погодити завтра, 22 грудня, міська рада Рівного.
Як розповів начальник міського управління бюджету і фінансів Віктор Шульга, нововведення виникло через зміни в Податковому кодексі і вступить у дію вже з 1 січня 2012 року.

Основна новація полягає у поділі підприємців-єдинщиків на чотири різні групи. Для двох з них ставки єдиного податку затверджуватимуться міською радою.

– Раніше діяла класифікація видів підприємницької діяльності, яка була затверджена у 2005 році, втім із 1 січня вступає в дію нова класифікація. Практично всі види діяльності зі старого класифікатора збережені, а розмір самої ставки збільшується не набагато. Якщо раніше максимальна ставка була 200 гривень, то тепер буде – 214. Тобто суттєво навантаження на єдинщиків не буде. Проектом рішення також обмежено види підприємницької діяльності, для яких ставки єдиного податку встановлювати недоцільно. Мова йде про гуртову торгівлю, посередницька діяльність, роздрібна торгівля фармацевтичними і медичними й ортопедичними товарами в спеціалізованих магазинах, торгівля автотранспортними засобами, інженірінг, геологія, геодезія, будівництво. У зв’язку з тим, що було чимало звернень з проханням встановити ставки єдиного податку для цих підприємців, а ми вимушені були відмовляти, тепер вирішили прописати цей пункт в рішенні окремо, аби не виникало питань з цього приводу, – пояснив Віктор Шульга.

Нові ставки мають набути чинності 1 січня 2012 року, а кошти з них наповнюватимуть бюджет розвику Рівного.

Загалом мова йде про тих підприємців, які нині сплачують фіксований патент, тобто працюють на ринках (перша група), та фактично всіх, хто сьогодні працює на єдиному податку (друга група), конкретизував заступник начальника ДПІ в м.Рівне Валентин Герман. За його словами, їм законодавець обмежив поле діяльності: вони зможуть надавати свої послуги лише населенню або платникам єдиного податку і все.

– Щодо торгівлі, то її можна буде здійснювати з будь-якими клієнтами, в тому числі з юридичними особами на загальній системі. Окрім того з 1 січня з’явиться нова, третя категорія платників податків, в якій підприємці сплачуватимуть єдиний податок від свого доходу в розмірі 3 (якщо підприємець одночасно реєструється платником ПДВ) чи 5 (якщо не буде реєструватися платником ПДВ) відсотків, – зазначив Валентин Герман.

Втім, за словами Віктора Шульги, після опублікування проекту цього рішення до міськвиконкому надходять звернення від підприємців із проханням встановити ставки на той чи інший вид діяльності. Ці заяви, за його словами, розглядаються, а в проект рішення вноситимуться доповнення.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ