Ми у Facebook
26.12.2011, 12:31

Президент, журналісти, міліція: решту — додумайте самі

Цьогорічна підсумкова прес-конференція стала дзеркалом ситуації в країні. Відсутність опозиції, загони міліціонерів на під’їздах до Українського дому, кордони — це зовні, не надто оптимістичні підсумки, судові справи і недвозначні жарти Гаранта в бік журналістів — у середині. Ще багато розпливчатих і філософських відповідей на більш-менш конкретні питання.
Прес-конференції будь-якого президента для журналістів з усієї України завжди намагались робити подією важливою. Проте за суттю з кожним роком вони стають менш цікавими для українців. У громадян більше запалу послухати дві години звіту мера чи губернатора. Але це інша історія. Адже випало послухати одкровення Віктора Януковича безпосередньо в столиці в Українському домі.

Київ того дня зустрічав гостей не тільки похмурою холодною погодою, а й акуратним парканом з риштувань та міліціонерів навколо місця проведення прес-конференції. Чесно кажучи, не пам'ятаю, щоб так раніше робили. Крім того, в підземці на Контрактовій площі заховались ще зо два взводи міліціянтів у спецобмундируванні. Від кого вони збирались відбиватись? Від кількох десятків журналістів?.. Чи від опозиції, яка так і не прийшла з пікетами. А міліція заблокувала не тільки Український дім, а й під’їзні вулиці.

Перше "КПП" ще біля парканчика на вулиці. У рівненських журналістів перевіряють документи. Мовчки простягаю посвідчення.
— Местный, да? — промовляє охоронець, помічає моє прізвище в своєму списку.

Я прямую далі, а повз рівненських колег майже не помітно просковзує журналіст "Української правди" Сергій Лещенко. На шляху до головного входу охоронці спрямовують мене навпаки до бічного:
— Можно быстрее!

Мабуть, Янукович ось-ось під'їде. А я спокійно прямую далі. На вході — чергова перевірка і металошукач. Охоронцю не таланить — у мене маленька сумка з багатьма кишенями і доводиться перевіряти всі. В одній з них — зйомний вінчестер (жорсткий диск або велика флешка).

— Це що?

Я мовчки дістаю і даю можливість охороні самотужки оцінити небезпечність такого предмета, або здогадатись що це. Вони зависли секунди на три і дозволили покласти накопичувач до сумки. Нарешті вдалось потрапити до зали.

Сам Янукович розпочинає прес-конференцію з розпливчастої промови про… навіть не знаю. Не одразу було зрозуміло добре чи погано зараз в Україні. Здалось, що настрій у Президента після російських переговорів не надто хороший. Далі Віктор Федорович перейшов до підготовленої наперед промови.



— Ось ви можете побачити на слайді, — читав Президент з папірця і засумнівався в злагодженій роботі своїх підлеглих, тому запитав у Дарки Чепак: — А ми взагалі демонструємо слайди?

Відповідь була ствердною. На екранах окрім слайдів демонстрували по колу кілька промо-роликів України до Євро. Немає сенсу передавати більшість запитань та відповідей. Вони вже облетіли всі інформаційні стрічки. Відзначу лише відповідь Януковича на славнозвісне запитання Мустафи Наєма, яка закінчувалось недвозначною фразою:

— Я вам не заздрю… Решта додумайте самі…



Не надто оптимістичними були відповіді стосовно судових процесів над Тимошенко. Загальний "меседж" виступу Президента між рядків читався так: "Покращення буде. Але треба рік ще зачекати і підтягнути тугіше паски".

Індикатором актуальності та гостроти прес-конференції стали колеги, які сиділи на задніх рядах за камерами. Деякі з них примудрились проспати майже весь захід. До того ж особливого жалю чи сорому за дві години здорового сну вони не відчували.

До того ж на виході з зали охорона протримала двері прикритими ще хвилини зо три. Ймовірно, надаючи час Президентові покинути будівлю раніше за журналістів.

Вже пізніше деякі з регіональних колег телевізійників пішли ще знімати головну ялинку країни. Для чого? Не мені судити. Скажу лишень, що цьогорічний штучний конус на майдані мало асоціюється зі святом. Що, зрештою, як і прес-конференція – дуже символічно...

Читайте також:

“ОГО” побувала на прес-конференції Віктора Януковича

Рівненських журналістів запрошують на прес-конференцію до глави держави

Охорона Президента посадила журналістів

Янукович — найдорожчий Президент у Європі





На правах реклами