Ми у Facebook
09.01.2012, 18:16

У Рівному місцеві козаки облаштували Різдвяну шопку [+Фото]

Композицію з дерев'яних фігур біблійних героїв доповнили живими тваринами. Поні та ослиця не тільки декорації, на них ще й можна покататися дітям. А для батьків - дорослі козацькі забави. Усі бажаючі можуть завітати до козацької Різдвяної шопки до кінця зими.
Про таїнство народження Христа дві тисячі років тому у вифлеємській стайні протягом Різдвяних свят розповідатимуть рівненські козаки. Щоб було цікаво і дорослим і малечі, біля фігур біблійних героїв — поні та ослиця. Її спеціально придбали напередодні.

Не на центральному майдані, а на території козацького табору "Гайдамаки", що на околиці Рівного, в останню мить вирішили встановити шопку. Пояснюють, боялися, щоб у конструкцію не влучила петарда. Жарт це чи правда — козацька таємниця.

За даними "Вікіпедії" шопкою називається макет, що зображає вифлеємську стайню, в ніч Різдва Христового. Вона може бути виконана як в мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов'язковими елементами шопки є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа; залежно від варіацій, в шопці можуть також бути пастушки, скотина, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди і звірі. Традиція встановлювати різдвяні шопки була започаткована святим Франциском Ассизьким. Першу шопку він встановив з благословіння папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії у 1223 році.



У таборі козаки не тільки розповідають про Різдво й показують, як його святкували прадіди, а й вчать побутовим дрібницям. Як коня підкувати, чи просто копита почистити.

За словами козаків, вони завжди раді зустрічати гостей:
- У нашому таборі кожен може на власні очі побачити як живуть козаки, - розповідає вільний козак табору "Гайдамаки" Володимир. - Ми розповідаємо людям про козацьке життя, про побут, традиції та звичаї. Кожен бажаючий, за невисоку плату (від 20 до 70 грн) може покататися на коні або на віслюку.



Розважатимуть у своєму таборі козаки до закінчення Різдвяних свят. Особливо цікавим дозволяють погодувати тварин: хлібом, чи сіном. А тих, хто уміє малювати чи різьбити, запрошують змайструвати фігурки пастушків або ж інших героїв, щоб доповнити шопку.

Доїхати до козацького табору "Гайдамаки" можна 35-ою або 65-ою маршрутками, зупинка "Пакко".





На правах реклами