Ми у Facebook
02.02.2012, 15:12

Юних знавців Біблії з усієї України запрошують на Рівненщину

Рівно місяць залишився для подання матеріалів школярами, які бажають взяти участь у V Всеукраїнській олімпіаді “Юні знавці Біблії” для учнів 1-11 класів. Вона збере 165 учнів з усієї України в Національному університеті “Острозька академія” на Рівненщині.
Олімпіаду, яка відбудеться 29-30 березня, проводить Острозька академія за підтримки Міністерства освіти і науки, сім'ї, молоді та спорту України та Українського Біблійного товариства. Змагання має на меті сприяти підвищенню інтересу школярів до Біблії, вихованню національно-свідомої особистості, залученню школярів до вивчення курсів духовно-морального спрямування.

- Те, що олімпіада проводиться саме в Острозькій академії, не є випадковим, - говорить організатор змагань, декан гуманітарного факультету НаУ “Острозька академія”, доктор педагогічних наук, настоятель Студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василь Жуковський. - Адже від моменту відродження академії тут постійно проводиться велика робота з виховання молоді на засадах християнської моралі.

Не можна не згадати і того факту, що саме Острог є колискою славетної Острозької Біблії — першого повного друкованого видання всіх книг Святого Письма церковнослов'янською мовою, яке було підготовлене гуртком учених при Острозькій академії і здійснене в Острозі друкарем Іваном Федоровим (Федоровичем).

Детальніше про Острозьку Біблію

З-поміж учасників олімпіади більшість становитимуть учні, які вивчають у своїх школах предмети духовно-морального спрямування — насамперед християнську етику. Вчителі цього предета, підготовлені в Острозькій академії, працюють нині практично в усіх областях України. Спочатку на базі академії діяли курси підвищення кваліфікації для таких педагогів, далі — факультет християнської етики, а з 2000 року — ліцензовано і акредитовано спеціальність релігієзнавство, а пізніше — богослов'я.



У вересні 2010-го в академії презентували першу загальнодержавну програму з основ християнської етики для учнів 1-11 класів, яку було розроблено за активної участі науковців університету на чолі з Василем Жуковським. Програма отримали гриф Міністерства освіти та науки й, відтак, почати використовуватись у навчальному процесі по всій державі. До того подібні проекти мали лише статус регіональних та експериментальних.



Програма олімпіади “Юні знавці Біблії”, яку її головний організатор Василь Жуковський піднесено називає святом Біблії, юності та істини, є доволі насиченою. Так, іще до її початку, а саме до 1 березня, потенційні учасники мають надіслати на розгляд організаторів власний доробок. Для наймолодших, учнів 1-4 класів, це — творча робота на тему “Все живе потребує любові” (це може бути, приміром, малюнок або колаж, зроблений власноруч). Для учнів 5-8 класів — це твір-роздум на одну із запропонованих тем духовно-морального спрямування, а для 9-11-класників — невеличкий соціальний проект для допомоги дітям-сиротам, малозабезпеченим сім'ям чи іншим соціальним групам, яким необхідна допомога. Попри дитячий вік учасників, вимоги до проекту, що його мають подати школярі, - типові для подібної діяльності у “дорослому” світі: актуальність, мета, методи і план виконання, розрахунок необхідних коштів.



Відібраних учасників (по 15 у кожному класі) запросять до виконання очного етапу завдань — безпосередньо в Острозькій академії. На учнів 5-11 класів тут чекатиме письмовий тест на знання Святого Письма, а найстаршим влаштують дебати на тему “Християнські моральні цінності — запорука доброчесного життя. Чи є їм альтернатива у ХХІ столітті?”. Наймолодші ж учасники презентуватимуть власні творчі доробки.

До складу журі олімпіади, за словами Василя Жуковського, увійдуть не лише вчителі та науково-педагогічні працівники, а й священики та пастирі. А переможців нагородять дипломами, подарунками, бібліотечками духовної літератури.

В організації заходів з духовно-морального виховання молоді організатору олімпіади Василю Жуковському допомагають найактивніші студенти, серед яких - і майбутній магістр релігієзнавства Ольга Данилюк. Учасники олімпіади можуть рівнятись на острозьку студентку: іспит з предмету "Біблія як пам'ятка духовної культури" вона склала на 100 балів зі 100 можливих!
В організації заходів з духовно-морального виховання молоді організатору олімпіади Василю Жуковському допомагають найактивніші студенти, серед яких - і майбутній магістр релігієзнавства Ольга Данилюк. Учасники олімпіади можуть рівнятись на острозьку студентку: іспит з предмету "Біблія як пам'ятка духовної культури" вона склала на 100 балів зі 100 можливих!


До слова, з-поміж 42 переможців олімпіади минулого року 13 представляли саме школи Рівненщини. Відвідування уроків з основ християнської етики, вивчення якої нині здійснюється загалом у 465 навчальних закладах нашої області, на переконання організаторів олімпіади, дає свої позитивні результати не лише на подібних олімпіадах, а й у душах учнів. Ось, приміром, думки кількох учнів рівненської ЗОШ №19, яка дала відразу двох призерів минулорічної олімпіади “Юні знавці Біблії”:

“Читання Біблії допомогло мені краще зрозуміти життя, розібратися в думках… Ці години стали островом відпочинку серед моря уроків. На цих уроках ми співаємо. Я й подумати не могла, що пісні про Бога можуть бути веселими, життєрадісними, мелодійними” (Юлія, 7 клас).

“Я думала, що цей урок буде не дуже цікавим, але зараз можу впевнено сказати, що це – найкраща ідея. Буквально минулого літа я сварилася з друзями, а тепер усе не так погано, до того ж, у мене покращали стосунки з мамою. Я дізналася, що не можна гадати й ходити до екстрасенсів. Тиждень тому мені запропонували піти до гадалки, сказали, що буде весело та прикольно. Може, трохи раніше я й погодилася б, але зараз знаю: цього не можна робити. Я, звичайно, відмовилась і розповіла друзям про позицію Біблії” (Надія З., 7 клас)








На правах реклами