Ми у Facebook
04.03.2012, 13:15

На Рівненщині вшанували пам'ять митця-повстанця Ніла Хасевича

Шістдесят років тому загинув відомий український графік, член ОУН та УПА Ніл Хасевич. На місці загибелі митця в с.Сухівці Рівненського району відбулися заходи з вшанування його пам’яті.
Біля пам'ятника, встановленого на місці криївки, у якій зустрів свою смерть видатний українець, зібралися представники міського управління культури і туризму, члени "Молодої просвіти", представники громадськості та журналісти.

- Ніл Хасевич — видатний український художник-графік, - розповів присутнім історик, завідувач відділу “Інститут дослідів Волині” Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук. - У юнацькі роки він разом із матір'ю потрапив під потяг на залізничному переїзді і втратив ногу. Каліцтво його не зупинило, й він, з однією ногою, подався навчатися художньому мистецтву до Варшави, де й розкрив свій талант художника-графіка, працюючи у техніці деревориту (гравюра по дереву).



За словами Ігоря Марчука, роботи Хасевича отримали гідне визнання й експонувалися у Варшаві, Лос-Анджелесі, Берліні, Празі, Римі. Проте навіть здобувши кілька престижних премій за свої роботи, Ніл Хасевич повертається на рідну Рівненщину, де вступає до лав УПА й розпочинає видавництво різної літератури, створює патріотичні графічні плакати й композиції.



- Ніл Хасевич загинув у лавах останніх повстанців у криївці, що знаходилася у селі Сухівці на території господарства Лавріна Стецюка, - говорить Ігор Марчук. - Маючи інформацію, що Хасевич нібито переховується у Стецюка, члени НКВС влаштували допит його та його дружини, після чого й дізналися, де криївка. Хасевичу та двом його охоронцям пропонували здатися, та ті відмовились. Тоді криївку було закидано гранатами.



- Ми - українці, і кожен з нас відчуває свою приналежність до цієї землі, - сказала член ради "Молодої просвіти" Мирослава Жовтан. - Ця земля народила багатьох героїв та геніїв. І що б нам хто не розказував, молодь повинна розуміти, що у нас є своя історія і є люди, якими можна пишатися й захоплюватись. Одним із них є герой та геній Ніл Хасевич.

Дереворит Ніла Хасевича. 1949-й рік
Дереворит Ніла Хасевича. 1949-й рік


Багато творів Ніла Хасевича збереглося й нині перебуває у музеях Рівного, Костополя та Києва.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ