Ми у Facebook
17.10.2024, 19:38

Готуємо зелениці: рецепти смачних страв з грибів

Грибний сезон – чудова пора для заготівель на зиму. Зелениці – одні з найулюбленіших грибів для соління, а також для маринування. Вони мають ніжний смак і приємний аромат. Щоб насолоджуватися цими смаколиками взимку, важливо правильно їх підготувати.
Зелениці перед приготування необхідно добре вимочити, щоб позбавитися піску, який зазвичай забивається у всі частини тіла гриба.

Є декілька перевірених способів як добре промити зелениці.

Господині радять ретельно промивати гриби під проточною водою. Залиті гриби варто у ємності з водою орієнтовно на 30 хв, потім вийняти гриби у чисту ємність, змінити воду - так повторити кілька разів.

Ще одним способом є замочування грибів у солоній воді - саме завдяки солі у грибів відкриваються і весь бруд легше відходить. Тривалість замочування орієнтовно 2-3 години. Після замочування гриби необхідно ретельно промити під проточною водою.

Також господині практикують кип'ятіння грибів - воду у такому випадку варто змінити кілька разів, давши грибам час проваритися від 15хв.

Мариновані зелениці
Інгредієнти:
Сіль - 1.5 чайні ложки
Цукор - 1 ст. ложка
Гвоздика - 2 штуки
Вода - 500 мл
Лавровий лист - 2 штуки
Оцет 9% - 2 ст. ложки
Перець чорний - 10 штук (Горошком)
Перець запашний - 5 штук
Гриби зелениці - 1 кг

Приготування:
Підготуйте всі необхідні інгредієнти для приготування маринованих зелениць. Гриби почистіть від піску та голок, видаляючи червиві, промийте.

Складіть гриби в каструлю, залийте водою та посоліть. Відварюйте зелениці протягом 15 хвилин на середньому вогні, відкиньте на сито і дайте відвару повністю стекти. Промийте гриби під холодною водою.

Викладіть гриби в каструлю, додайте цукор, сіль, лавровий лист, чорний та запашний перець, гвоздику. Налийте воду та оцет. Варіть гриби у маринаді протягом 15 хвилин після закипання на середньому вогні.

Банки ретельно вимийте з содою у гарячій воді та стерилізуйте будь-яким зручним способом. Кришки вимийте та кип'ятіть протягом 5 хвилин. Готові гриби розкладіть по банках, закатайте і переверніть догори дном. Укутайте банки теплою ковдрою і залиште до повного остигання.


Зелениці мариновані у часнику
Інгредієнти:
Зелениці - 500 г
Часник - 4 зубчики
Зелена цибуля -1 гілочка
Зелень петрушки, подрібнена - 10 г
Оливкова олія Extra Virgin - 50 г
Сіль за смаком

Приготування:
З капелюшка грибів зняти шкіру, промити і потримати 1 годину в холодній воді, щоб вийшов пісок.

Гриби відварити 5 хвилин в киплячій воді. Злити воду і дати охолонути.

Видавити часник, дрібно нарізати петрушку та зелену цибулю .

Додати сіль, оливкова олія. Все перемішати з грибами, накрити харчовою плівкою, і поставити в холодильник на 2 доби.

Подавати з картопляним пюре чи як закуску.


Пряні мариновані зелениці

Інгредієнти (для 1 л розсолу):
по 2 великі ложки (з верхи) цукру і солі;
горошок запашного перцю, гвоздика, лавровий лист;
кориця молитва;
3 ч. л. есенції оцтової.

Приготування:
Підготуйте гриби. Ретельно очистіть їх від хвої, землі та листя. При необхідності вимочіть. Підготуйте маринад. Потрібну кількість води вскип'ятіть у каструльці, покладіть спеції і прянощі, цукор і сіль. Потримайте на вогні кілька хвилин, зніміть і влийте есенцію. Підготовлені гриби залийте водою (холодною), доведіть до кипіння, злийте цю рідину. Повторіть процедуру, тільки тепер воду підсоліть. Дочекайтеся закипання, зніміть піну і обережно перемішайте. Наприкінці варіння гриби повинні осісти на дно. Їх потрібно витягти з каструлі, розкласти по стерильних баночках. Викладайте зеленушки на висоту 2/3 банки, занадто сильно не утрамбовуйте. Залийте готовим маринадом до верху. Банки щільно закупорте кришками і поставте в холод.

Зелениці солені
На 1 кг грибів зеленушок та 40 грам солі.
Краще зважувати очищені сухі гриби перед замочкою.

Чистимо капелюшки від піску та хвої, вимочуємо гриби в підсоленій воді 10 годин, щоб гриби у воді обм'якли і при посолі не ламалися, коли їх гнітом придавлять
Змінюємо воду двічі. Відокремлюємо капелюшки від ніжок щоб не ламалися, ніжки також можна використовувати.
Укладаємо в емальований або нержавіючий посуд шарами капелюшка, кожен шар посипаємо сіллю, кілька щіпок, перцем горошком і запашним по кілька крупинок, рубаним або порізаним на 2-4 частини часником (2-3 зубчики на шар), підлогу листочка лаврового листа на кожен . Накриваємо марлею і ставимо під гніть на 2 тижні у прохолодне місце. Через два тижні промиваємо холодною проточною водою. Далі готуємо салати з оливковою олією та часником або як вам більше подобається. Неймовірно смачно!





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ