Ми у Facebook
06.03.2012, 09:11

Що загрожує рівнянам при спробі дачі, одержання чи провокації хабара

За статистикою дослідження, що проводились на замовлення ООН, 42 відсотки українців так чи інакше давали хабарі. Проте, не всім відомо, що кримінальна відповідальність є не лише за вимагання чи отримання, а й за давання хабарів.
Правоохоронці кажуть, що хабарі супроводжують нашу людину навіть більше, ніж вона живе: ще до появи на світ треба дати на "лапу" лікарям у пологовому будинку, а після того, як помре - ритуальним службовцям, бо до ладу навіть не закопають...

Український аналітичний центр "Академія" провів опитування 1200 підприємців: 30% із них зізналися, що давали хабарі при отриманні різних довідок і дозволів, ще 30% - давали хабарі при проведенні перевірок, ще 29% - при захисті своїх прав у суді. Тобто загалом 89% підприємців на різних етапах своєї діяльності не обходяться без того, щоб не дати хабар посадовцеві.

- Якщо у західних країнах випадки хабарництва всіляко засуджуються, то українські громадяни не вважають давання хабара чимось згубним чи аморальним, - каже начальник Сектору зв’язків з громадськістю УМВС України у Рівненській області Тамара ЛИСЕНКО. - Але, згідно з Кримінальним кодексом, за давання хабара теж можна отримати термін - 5 років ув'язнення, а у разі рецидиву - 8. Проте ви чули, щоб у нас коли-небудь посадили хабародавця, а не того, хто бере? Для цього принаймні потрібно, щоб отримувач хабара сам дав інформацію про того, хто його дав, а також добровільно розлучився з отриманими грошима і, можливо, навіть кріслом.

Тамара Лисенко запевняє, найпростіший спосіб викоренити хабарі - припинити їх давати.

- Проте ті, хто беруть, самі створюють такі умови, коли, скажімо, за отримання однієї довідки вимагають "під неї" ще десять довідок. І чесний прохач розуміє: краще "дати на лапу" відразу, ніж іще в десяти конторах. Інший шлях - підвищити зарплатні усім чиновникам, що беруть хабарі, до такого рівня, щоб вони боялися втратити робоче місце, а значить боялися брати хабарі. Але який цей рівень і де взяти стільки грошей? До того ж підвищення зарплат ще нічого не гарантує. Третій шлях - про факти хабарництва повідомляти міліцію, органи прокуратури та Службу безпеки України.

Кримінальна відповідальність за одержання, давання та провокацію хабара

Згідно зі статтею 368 Кримінального кодексу України (одержання хабара)

1. Одержання службовою особою в будь-якому вигляді хабара за виконання чи невиконання в інтересах того, хто дає хабара, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища - карається штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі
п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або
позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

2. Одержання хабара у великому розмірі або службовою особою,
яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою
групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням хабара, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти
років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися
певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

3. Одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою
особою, яка займає особливо відповідальне становище, - карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти
років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися
певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Згідно зі статтею 369 Кримінального кодексу України (давання хабара)

1. Давання хабара - карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.

2. Давання хабара, вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

3. Особа, яка дала хабар, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо стосовно неї мало місце вимагання хабара або якщо після давання хабара вона добровільно заявила про те, що сталося, до порушення кримінальної справи щодо неї органу, наділеному законом правом на порушення кримінальної справи.

Згідно зі статтею 370 Кримінального кодексу України (провокація хабара)

1. Провокація хабара, тобто свідоме створення службовою особою обставин і умов, що зумовлюють пропонування або одержання хабара, щоб потім викрити того, хто дав або взяв хабара, - карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

2. Те саме діяння, вчинене службовою особою правоохоронних органів, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Правоохоронці просять рівнян повідомляти про факти вимагання або дачі хабара чиновникам різних рівнів, керівникам організацій та установ тощо, за телефонами цілодобової "гарячої лінії": 679-651, 679-480, 097-084-82-08. Уся інформація залишиться конфіденційною.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:

Як не стати жертвою домашнього насильства — поради рівненських правоохоронців
Головного лікаря пологового будинку Рівного Ганну Чайку затримали на хабарі "на гарячому"
До суду передали справу про хабар викладачеві Рівненського автотранстехнікуму







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ