Ми у Facebook
14.03.2012, 09:59

У Рівному з'являться Старші по будинку. Навіщо вони потрібні?

Наступного тижня на сесії Рівненської міськради має розглядатися проект рішення, що передбачає запровадження у Рівному Старших по будинку.
Положення про обрання Старшого по будинку було розроблено з метою покращення взаємодії мешканців багатоквартирних будинків та житлово-комунальних підприємств (ЖКП). Необхідність у розробці такого положення постала разом із запровадженням у Рівному побудинкової системи формування тарифу на послуги ЖКП. Відтоді мешканці отримали значно спрощену процедуру контролю за обслуговуванням їх будинку, адже тепер ЖКП зобов’язані:

- вести облік доходів і витрат по кожному будинку окремо;

- витрачати кошти мешканців лише на обслуговування їх будинку;

- оприлюднити види та періодичність надання послуг по кожному будинку;

- оприлюднити графік проведення робіт з поточного ремонту;

- включити представника будинку до складу комісії, що приймає роботи з поточного ремонту;

- погоджувати з мешканцями надання послуг з прибирання під’їздів тощо.

Цей перелік є далеко не повним, але з нього зрозуміло, що ЖКП має забезпечити постійну комунікацію із мешканцями кожного будинку.

Не менше в такій комунікації з ЖКП зацікавлені й самі мешканці. Адже лише за умови здійснення постійного контролю за кількісними та якісними показниками надання послуг ЖКП, можна бути певним у ефективному використанні сплачених за обслуговування будинку коштів. Наприклад, мешканцям кожного будинку варто перевірити, за прибирання якої території навколо будинку вони сплачують: чи не включено туди автостоянки, проїзди, тротуари, сквери тощо, тобто території, які до будинку не мають жодного відношення. Потрібно постійно слідкувати за наданням інших послуг згідно графіка, а у випадку їх ненадання чи надання не в повному обсязі – вимагати здійснення перерахунку.

Зрозуміло, кожен мешканець не зможе приділяти стільки часу для контролю за діяльністю ЖКП, та й це було б неефективно. Для того достатньо визначити одну або кілька осіб, яким доручити усі поточні питання взаємодії мешканців будинку та ЖКП. Саме такою особою має стати Старший по будинку.

Згідно запропонованого положення, Старший по будинку обирається зборами мешканців будинку, на яких мають бути присутніми мешканці більшості квартир будинку (не менше як 51 % квартир). Якщо такі збори провести складно, можна провести конференцію представників - спочатку обрати представників кожного під’їзду (шляхом проведення зборів мешканців не менше як 51 % квартир під'їзду), які й визначать Старшого по будинку.

Ініціатором зборів (чи конференції представників) можуть виступити як мешканці будинку, так і обслуговуюче ЖКП. Старший по будинку обирається на 1 рік, проте і мешканці, і ЖКП у будь-який час можуть ініціювати збори по переобранню Старшого по будинку. По закінченню терміну повноважень, тобто через рік, Старший по будинку має зібрати збори чи конференцію, відзвітуватися про свою роботу та запропонувати мешканцям переобрати його на наступний термін або вибрати іншу особу. Якщо такі збори не проведені, будинок лишається без свого представника.

Важливо відмітити, що Старший по будинку не отримує ніяких додаткових повноважень чи можливостей по контролю за діяльністю ЖКП. Він діє в межах та у спосіб, доступний для кожного окремого мешканця. Єдина його перевага – мешканці наділяють його правом діяти від імені всього будинку по представленню та захисту їх інтересів у взаєминах із ЖКП. Старший по будинку може вимагати від ЖКП надання будь-якої інформації щодо обслуговування будинку, подавати від імені усіх мешканців претензії на ненадання чи неякісне надання послуг і вимагати здійснювати перерахунок оплати для всіх (якщо це вимагає окремий мешканець, то перерахунок буде зроблений тільки для нього одного). Також Старший по будинку входить до комісії, що приймає робот із поточного та капітального ремонтів і підписує відповідний акт.

Проте, Старший по будинку не може самостійно приймати рішення, які впливають на розмір оплати (наприклад, введення додаткових оплачуваних послуг) – для того він має провести збори мешканців.

Старший по будинку є і громадським помічником ЖКП. Він доносить інформацію ЖКП до мешканців, сприяє у підписанні договорів, забезпеченні своєчасної сплати за надані послуги тощо.

Зважаючи на великий об'єм роботи, Старший по будинку отримує пільгу в оплаті за послуги ЖКП. Така пільга диференціюється в залежності від величини будинку:

- для Старших по будинку житлових будинків до 100 квартир та менше 8 під’їздів – на 40 відсотків від розміру квартплати;

- для Старших по будинку житлових будинків, що містять 100 квартир і більше або мають 8 під’їздів і більше – на 80 відсотків від розміру квартплати.

Звісно, такий розмір знижки не покриває затрачені час та зусилля, адже займатися виконанням своїх обов’язків Старшому по будинку доведеться чи не щодня. Проте, ця пільга не є оплатою за роботу (це не є оплачувана посада), а радше як певне заохочення.

Це є короткий опис процедури обрання та повноважень Старшого по будинку. Повну інформацію можна отримати з проекту рішення Рівненської міськради, розміщеному на офіційному сайті міста.

Загалом, обрання Старшого по будинку надає мешканцям кожного будинку можливість самоорганізуватися для здійснення ефективного контролю за роботою ЖКП. І як ця можливість буде використана – залежить від вас самих, адже ви зацікавлені в цьому найбільше. І відразу додам застереження: якщо ви думаєте, що обранням Старшого по будинку ви повністю зняли із себе проблему обслуговування свого будинку – не дивуйтеся, що нічого путнього з того не вийде. Сила обраної вами особи – у відчутті постійної підтримки мешканців будинку, їхньої співучасті та готовності стати на захист власних інтересів. Цікавтеся його роботою, сприяйте у вирішенні проблем, підтримуйте у стосунках з неблагополучними сусідами, допомагайте в організації зборів тощо. Адже мета у всіх вас спільна – зробити проживання у своєму будинку комфортнішим.





На правах реклами