Ми у Facebook
16.03.2012, 17:19

Ганну Чайку визнали винною, проте відпустили прямо із зали суду

16 березня відбулося заключне судове засідання у справі Ганни Чайки, яка на момент затримання працювала головним лікарем Рівненського пологового будинку.
Ганну Чайку визнали винною в одержанні хабара, призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням права 3 роки обіймати певні посади та... звільнили від відбування призначеного покарання на іспитовий строк тривалістю 3 роки.

Суд не визнав доказом диктофонні записи позивачки Наталі М., оскільки вони зібрані незаконним шляхом. Окрім того, суд не виявив належних доказів, які б вказували на те, що Ганна Чайка погрожувала не прийняти на роботу Наталію М. без хабара. Проте суд прийняв до уваги, що Ганна Чайка, будучи службовою особою, отримала від Наталії М. у якості хабара 1,5 тисячі євро за прийняття на роботу. Тому перекваліфікував дії Чайки із частини 3 на частину 2 статті 368 Кримінального кодексу України.

Судові витрати з Ганни Чайки не стягнули, речові докази вирішили зберігати при матеріалах кримінальної справи, грошові кошти у сумі 1,5 тисячі євро, які були переведені на зберігання до банку, повернуть до спецрахунку МВС. Змиви пальців та долонь Чайки суд постановив знищити, арешт з її частини майна зняти.

При призначенні покарання суд врахував, що Ганна Чайка раніше не судима, на обліку у лікаря-нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання та роботи характеризується позитивно, має похилий вік, страждає на ряд захворюваннь. Також, що на її утриманні перебуває мати, яка потребує постійного стороннього догляду.

Відтак, суд вирішив "Чайку Ганну Володимирівну визнати винною у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 368 Кримінального кодексу України та призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарчими функціями у закладах охорони здоров'я строком на 3 роки. На підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнити засуджену Чайку від відбування призначеного покарання, якщо вона протягом іспитового строку тривалістю 3 роки не вчинить нового злочину та виконає покладені на неї обов'язки. На підставі статті 76 покласти на засуджену такі обов'язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи, повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміни місця проживання, роботи чи навчання, періодично з'являтись на реєстрацію".

Запобіжний захід Ганні Чайці змінили з тримання під вартою на підписку про невиїзд, звільнивши засуджену з-під варти в залі суду.

Упродовж 15 днів на вирок суду може бути подана апеляція. Про те, чи подавати апеляцію, Ганна Чайка, за її словами, порадиться зі своїм юристом.

Окрім того, суд прийняв та направив окрему постанову в прокуратуру для вирішення питання про притягнення до відповідальності свідків-понятих стосовно дачі завідомо неправдивих показів.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:

Що загрожує рівнянам при спробі дачі, одержання чи провокації хабара
Головного лікаря пологового будинку Рівного Ганну Чайку затримали на хабарі "на гарячому"
Слідчий у справі Ганни Чайки розповів суду, як проводився огляд службового кабінету головлікаря





На правах реклами