Ми у Facebook
28.03.2012, 11:31

Просвітяни Рівного отримали "друге дихання" [+Фото]

Архівні матеріали, різноманітні фото, рідкісні книги та унікальні спогади відомих просвітян представлені в музеї-бібліотеці «Просвіта Рівненщини» ім. Т. Г. Шевченка.
Музей знаходиться в одному із затишних кабінетів рівненської школи №15 і це не звичайний збіг обставин. Колись тут просвітяни за власні кошти побудували українську приватну гімназію. Цьогорічний ювілей – 95 років діяльності рівненської «Просвіти» свідчить про значний пласт роботи організації заради розвитку демократизму, становлення незалежності та збереження українських традицій. Своїми працями просвітяни виступають на захист прав і свобод українців, за відродження й утвердження української мови та культури нашого народу.











Серед відомих просвітян України варто згадати імена, які не потребують зайвих коментарів, адже їхня діяльність говорить сама за себе. Це Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко, Михайло Грушевський, Ніл Хасевич, Улас Самчук. Серед рівненських просвітян особливої уваги заслуговують Василь Червоній, Святослав Мельничук, Борис Степанишин, організації «Пласт», «Рідна хата» та «Клуб молоді». Переконання, прагнення та думки українських активістів тепер поповнюють стендові полиці бібліотеки музею.












Катерина Сичик, заступник начальника управління освіти, голова міського об’єднання товариства «Просвіта» ділиться планами на майбутнє:

- Дуже хочеться, аби наш музей став центром культурно-патріотичного виховання українців. Плануємо організувати день просвіти районів, розробляємо екскурсії для школярів та студентів. Також активізовуємо роботу нашої рівненської «Молодої Просвіти» (організація створена в 2009 році - авт.) і прагнемо, щоб наша бібліотека стала доступною широкому загалу і в електронному варіанті.

Катерина Сичик, заступник начальника управління освіти, голова міського об’єднання товариства «Просвіта»
Катерина Сичик, заступник начальника управління освіти, голова міського об’єднання товариства «Просвіта»















На правах реклами