Ми у Facebook
02.04.2012, 14:04

Рівненський радіозавод: був приватний — стане державний?

ВАТ "Рівненський радіотехнічний завод" може знову стати державною власністю. Таку перспективу підприємства нині бачать у регіональному відділенні ФДМУ в Рівненській області.
Рівненський радіозавод став приватним у 2007 році після продажу державного пакета акцій (50%+1 акція) компанії "Енергоінвест" за 25,5 мільйона гривень. Згідно з договором, регіональне відділення ФДМУ ще три роки мало відстежувати ситуацію на підприємстві.

Як розповів голова регіонального відділення ФДМУ в Рівненській області Володимир Іванов, підсумкова перевірка, яку провели минулого року, виявила, що інвестор не повністю виконує умови угоди.

- Інвестування коштів здійснювалося не так, як передбачено, адже на підприємство постачалися обладнання та будівельні матеріали, проте немає відомостей, як вони застосовувалися. За час контролю скоротилася кількість працівників, а також зменшилася їхня середня зарплата. Була тенденція до скорочення виробничих показників, - зазначив Володимир Іванов.

Тому в ФДМУ вирішили продовжити термін контролю за ситуацією на заводі на два роки. Утім на підприємстві були незгодні із таким рішенням. У результаті Фонд держмайна заблокував пакет акцій, тобто власник не може ними розпоряджатися. На підприємстві підтримати це рішення відмовилися.

– Ми плануємо звертатися до судів, аби розірвати угоду про продаж акцій підприємства і повернути контрольний пакет акцій державі, - зазначив пан Іванов.

У той же час на 27 квітня призначені збори акціонерів ВАТ "Рівненський радіотехнічний завод", під час яких має розглядатися питання ліквідації товариства.

- Якщо збори відбудуться, ми матимемо додаткові підстави позиватися до суду. Адже зміна типу товариства суперечить умовам угоди купівлі, - каже голова ФДМУ в Рівненській області.

Між тим директор ВАТ "Рівненський радіотехнічний завод" Юрій Бойко претензії фонду відкидає. Мовляв, і інвестиції надійшли, і працівники на місці, і заробітну плату виплачують належним чином:

- За договором купівлі-продажу упродовж трьох років ми мали не скорочувати кількість працівників, порядку 4 мільйонів гривень інвестиційних зобов’язань, не змінювати профіль підприємства. Всі ці параметри Фонд держмайна контролював упродовж трьох років, і за всіма актами пункти договору виконуються. За п’ять років інвестор-власник акцій поніс затрат більше 7 мільйонів гривень на утримання підприємства, сплати земельних податків та інше, - зазначив Юрій Бойко. - Фонд подавав до суду з питанням продовжити договір, який закінчився 2 роки тому, ще на два роки. Суд відмовив у тому. Яким чином Фонду держмайна потрібно забрати акти договору, який закінчився два роки тому, я не розумію.

Керівник регіонального відділення Фонду держмайна не виключає можливості повторного продажу контрольного пакета акцій радіозаводу в разі повернення його в державну власність. Втім, остаточно доля підприємства, швидше за все, вирішиться у судах.





На правах реклами