Ми у Facebook
24.04.2012, 14:17

Як відпочити цього літа за кордоном за 300 доларів?

Відкладати гроші на відпустку краще зараз. За прогнозами туроператорів, закордонні вояжі цього літа будуть не дешевші за торішні – не здадуть цінові позиції революційний Єгипет і кризова Греція. Всьому провиною подорожчання палива. Сьогодні авіапереліт може виявитися дорожчим за сам відпочинок.
Туристична картина цього літа не зміниться, стверджують туроператори. Найбільш популярним серед українців, як і раніше, залишиться відпочинок у своїй країні.

"Традиційно близько 60% усіх відпускників воліють Крим і Карпати, – каже генеральний директор турфірми "САМ" Олена Бухно. – Це відбувається за таких зрозумілих причин, як можливість поїхати на відпочинок дикуном і повернутися додому, як тільки закінчилися гроші. Втім організований відпочинок, яким займаються туроператори, займає пристойну частку у "внутрішньому" туризмі. Правда, користуються цією послугою в основному росіяни, білоруси та гості з інших країн ближнього зарубіжжя".

У сегменті виїзного туризму теж не буде несподіванок. За словами генерального директора компанії "TEZ TOUR Україна" Йосипа Андрика, ТОП-10 країн у цьому році залишається практично незмінним. Це Туреччина, Хорватія, Чорногорія, Греція, Болгарія, Іспанія, Єгипет, Ізраїль, Таїланд і Арабські Емірати. "Вибирають українці, в першу чергу, безвізові країни та країни зі спрощеним візовим режимом. Також до рейтингу популярності потрапляють країни, добиратися до яких недалеко і недорого. Ті держави, які зрозуміли цю особливість наших туристів, отримають збільшення їх потоку з України", – підкреслює Андрик.

Саме тому туроператори прогнозують, що цього літа "вистрілять" ОАЕ, Іспанія та Греція. "В Еміратах візу сьогодні можна отримати в електронному режимі, а серед авіакомпаній-перевізників у цьому напрямку зросла кількість "лоукостерів" (авіакомпанії економ-класу з найнижчими цінами), – пояснює Андрик. – Іспанія вважається лояльною з усіх країн, що видають шенгенські візи українцям. Греція теж щосили сприяє спрощенню та прискоренню процедури отримання віз".

Втім, вибитися в лідери цим країнам навряд чи вдасться, оскільки місце ґрунтовно зайнято Туреччиною. Безвізовий і близький турецький берег може похвалитися найбільшим діапазоном цін. За твердженням Бухно, в цю країну можна буде поїхати як за $300, так і за $3000 з людини. Все залежить від "зірковості" готелю, тривалості відпочинку та відпускної програми, яку вибере турист.

На другому місці за популярністю туроператори називають відразу дві країни: Хорватію і Чорногорію. Причини ті самі – безвізовий режим і дешевизна.

"Відпочинок у Чорногорії для українців безвізовий в принципі, а нинішнє літо в Хорватії буде безвізовим останній рік (наступного року країна вступає до Євросоюзу), – розповідає Бухно. – Ці країни зрозумілі нашим людям за ментальністю, летіти недалеко і недорого, приємний м’який клімат, немає особливого мовного бар’єру. Крім того, доступні ціни. Наприклад, у Чорногорії великою популярністю користується відпочинок на невеликих віллах до 16 номерів. За ціною на добу такий відпочинок може коштувати в межах 20 євро з людини. Це цілком можна порівняти з кримськими розцінками".

На п’яти хорватам і чорногорцям наступають болгари. "Відпочинок у Болгарії буде відносно недорогим, – вважає заступник директора з туризму компанії Pan Ukraine Ольга Юденко. - Наприклад, у травні-червні тиждень у тризірковому готелі обійдеться в 230 євро. Правда, у високий сезон (липень-серпень) ціни зазвичай піднімаються на 30-50%, і Болгарія обійдеться від 350 євро з людини".

Таким чином, цінова політика компаній виїзного туризму буде порівняна з цифрами минулого року. Як і раніше, середня вартість тижневого туру по найбільш масових напрямках коливається в межах $400-450.

Усупереч очікуванням не порадує наших туристів цінами навіть Єгипет. Та й у рейтингу вподобань він скотився з лідируючих позицій у самий низ топ-десятки. "Єгипетські курорти через нестабільну політичну ситуацію дійсно втратили туристів, – пояснює Юденко. – Однак готелі не напівпорожні, вони просто не заповнені під зав’язку. Тому величезних знижок на тури чекати не варто. Крім того, зниження цін, які готельєри надають туроператорам, нівелюється подорожчанням авіаперельотів".

До речі, саме дорогі перельоти стануть вирішальним чинником у кінцевій ціні путівки цього літа. Заощадити в цьому році можна буде тільки на "гарячі" тури. На думку учасників ринку, зараз дуже багато залежить від "воєн туроператорів": якщо за окремими напрямами працює кілька компаній і є дуже багато рейсів, звісно, відбувається недозавантаження. Оператори змушені робити знижки, щоб хоч якось "відбити" дорогий переліт. Кілька років тому така ситуація була практично типовою для Єгипту, коли по "горящих" путівках у цю країну можна було полетіти за копійки.

Юденко згадує, що минулого літа багато операторів зробили ставку на Грецію. Через це тури помітно подешевшали, і на престижному грецькому курорті ціни були від 300 євро з людини. Цього літа знижки на Грецію якщо й будуть, то не масові: в середньому вартість тижневого туру буде коливатися близько 500 євро за проживання зі сніданками, і від тисячі євро - за "все включено". Втім, "потенційно горящою" може стати Туреччина, Хорватія, Чорногорія і Емірати. Проте коментувати цю можливість напередодні відпускного сезону в туркомпаніях не хочуть.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Найдешевший відпочинок цього літа — у Болгарії і Греції
На Рівненщині в Пересопниці пройде археологічний фестиваль зі справжніми боями





На правах реклами