Ми у Facebook
26.04.2012, 16:44

Приватний підприємець тепер, за порушення при будівництві, може заплатити штраф до 1 млн. грн. [ОГЛЯД]

З 2012 року збільшені штрафи за порушення у сфері містобудівної діяльності. При чому, в окремих статтях збільшені до сотень тисяч гривень. Зміни в законодавстві стосуються, як нового будівництва, добудов так і раніше побудованих самобудів. За поясненням, як “осучаснили” штрафи за будівельні порушення - OGO.ua звернувся до Івана Дідули, керівника Північно-Західного регіонального відділення ДП “Державного науково-дослідного інституту автоматизованих систем в будівництві”.
Нововведення, пов'язані з Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності», почали діяти ще з 19 січня цього року. Однак по-справжньому відчувати каральну руку нового закону рівняни почали віднедавна, коли виявилося, що оштрафувати тепер можуть за прибудову до звичайного сарайчика.


- Якщо Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності” проходження дозвільних процедур спростив до декларативного принципу початку будівництва та прийняття його до експлуатації, то з 19 січня відповідальність за порушення містобудівних норм і правил зросла у рази. - розповідає Іван Дідула. - Перелік порушень, за які забудовники можуть притягуватись до відповідальності, зріс із 12 до 68 пунктів. Наприклад, ви можете заплатити штраф, якщо розпочали підготовчі чи/та будівельні роботи без реєстрації декларації про їх виконання, як замовник, не забезпечили ведення технічного та / або авторського нагляду. Ви можете заплатити штраф і тоді, коли змінили підрядника і не повідомили про це інспекцію архітектурно-будівельного контролю...

Крім переліку порушень, прямопропорційно зростають і розміри штрафів.

За словами пана Дідули, основним нововведенням Закону стало те, що штрафні санкції відтепер вимірюються у мінімальних заробітних платах (на сьогодні це 1 094 грн.).

- Залежно від самого порушення, ви можете заплатити від 5 до 900 мінімальних зарплат, тобто від 5470 до 984 600 гривень. Тобто кілька мінімальних порушень при будівництві чи експлуатації загалом можуть “потягнути” на цілий мільйон гривень штрафу! Якщо ж суб'єкт містобудування протягом року повторить порушення, за яке він вже притягувався до відповідальності, то розмір штрафу подвоїться. - акцентує увагу експерт з технічного обстеження і нагляду будівель та інженерних споруд Іван Дідула.

До речі, згідно з Законом, також передбачено відповідальність за експлуатацію об'єктів будівництва, які не прийняті в експлуатацію (самобудів), за невиконання вимог(приписів) інспекторів інспекції Держархбудконтролю та за недопущення інспекторів на об'єкти будівництва.

- Примітно, що раніше відповідальність юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у сфері містобудування мала індивідуальний розмір. Тепер же і той, хто встиг побудувати об'єкт з порушеннями повністю, і той, хто тільки приступив до його будівництва і «попався», будуть нести однакову відповідальність. - зауважує пан Дідула. - Експерти кажуть, що найяскравіше наслідки такого підходу видно на прикладі самовільно побудованих в 1992-2009 роках юридичними особами індивідуальних будинків і споруд. Ті, хто намагався легалізувати такі будівлі раніше повинні були заплатити 50% вартості будівельних робіт. Тепер же це «задоволення» обійдеться штрафом у розмірі 10 мінімальних зарплат (зараз - 10 730 грн.). Тобто, що невеликий котедж, що розкішні хороми I-II категорій складності обійдуться в одну і ту ж суму штрафу.


Втім, є у законодавчих змінах і певні позитиви, каже Іван Семенович. “Перепадає” тепер і чиновникам, яким встановлена відповідальність за порушення строків реєстрації декларацій або термінів видачі дозволів, а також за вимагання документів, не передбачених законодавством.

- Це, звісно, не підтвердження, що наші чиновники всерйоз налякалися, однак сам факт введення такої відповідальності вже радує. - констатує Іван Дідула.

Загалом, погоджуються експерти будівельної галузі, таке “осучаснення” законодавства могло б повпливати на недобросовісних забудовників. Однак, найбільшим мінусом лишається абсолютна дезінформованість звичайного населення про такі зміни. А відтак, ймовірно, саме пересічний рівнянин може постраждати навіть не підозрюючи про те, що порушує закон. Саме тому, завершує Іван Семенович, за будь-якими роз'ясненнями, консультаціми та допомогою можна звернутися до фахівців Північно-західного регіонального відділення ДП “ДНДІАСБ”, що на вулиці Тихій, 7. (тел. (0362) 63-31-26).





На правах реклами