Ми у Facebook
07.05.2012, 12:21

Від католицької святині до філармонії: до 25-річчя рівненського органного залу

Рівненська обласна музична філармонія – структура з 70-річною історією. З її ім’ям у рівнян найбільше асоціюється зал камерної та органної музики. Саме на початку травня органному залу виповнюється 25 років!
У ХVІ столітті на місці усім відомої будівлі органного залу служила віруючим католицька дерев’яна церква. Пізніше її зруйнували, а відновити не вдалося. Далі ж нова духовна влада збудували уже мурований храм св. Антонія, за проектом польського архітектора К. Войцеховського. Та вже у 50-х роках ХХ століття радянська влада взялась за знищення католицької святині. Спочатку зняли готичні шпилі, що, на їх думку, порушували загальний архітектурний вигляд. Потім зняли і хрести. Як згадують деякі рівняни, один з радянських активістів, що знищив хрест церкви, через декілька днів покінчив життя самогубством. З тих пір у цьому приміщенні почав діяти кінотеатр “Глобус”, де показували документальні хроніки. Тому доречно сказати, що глядачів сюди просто змушували ходити.

Віртуальна екскурсія Рівненським залом органної музики [+Фото]

Після закриття “Глобусу”, реставрації та невеликої перебудови, відкривається зал камерної та органної музики. Відповідно, має бути й орган. Цікаво, що замовленням у Рівне органу можемо завдячувати відомій співачці Ірині Понаровській. Річ у тому, що колись відома співачка приїздила на концерти у Рівне. Адже її наполегливо запрошував тодішній директор філармонії Святослав Мельничук, вона навіть працювала у Рівненській філармонії. Було це ще за часів Радянського Союзу. Орган за 1,5 млн доларів повинен був звучати в Красноярську, та опинився у нас. Як згадує Святослав Мельничук, він попросив Понаровську поговорити з заступником міністра культури СРСР, оскільки співачка знала його особисто. Незабаром у Чехії замовили для Рівного цей унікальний інструмент.

7 травня відзначає своє 25-річчя Рівненський Зал камерної та органної музики




До речі, у свій час, в приміщенні костелу св. Антонія теж був орган, який пізніше безжально знищила радянська влада, розібравши на частини.
Що ж стосується історичних цінностей, то в костельних підземеллях тривалий час (до самого закриття костьолу радянською владою в 1958 році) містились труни - поховання Любомирських - магнатського роду або ж “володарів узбережжя Дніпра”.

Ще одна “коштовна” цікавинка - золото, що знайшли в органному залі під час ремонту.

- Тоді говорили, що знахідка потрапила у руки декільком хлопцям з ПТУ, які потім віддали її владі, - згадує артист камерного оркестру Рівненської філармонії Михайло Іванів.

Можливо, це старовинне золото костьолу...

Статус “найменшої”, як називає Рівненську філармонію її нинішній директор Олександр Тарасенко, надає кількість творчих працівників — приблизно чотири десятки штатних одиниць. Проте це зовсім не перешкоджає повноцінній роботі філармонії, якісним концертам зірок міжнародного масштабу.

Рівненський зал органної музики святкує 25-річчя міжнародним фестивалем

- Суть слова “філармонія” - любов до гармонії. Тому весь творчий та художній колектив намагається працювати так, аби було зрозуміло це слово – гармонія, - пояснює директор Олександр Тарасенко.





На правах реклами