Ми у Facebook
07.05.2012, 15:50

У Рівному презентували таємниці радянських спецслужб

Фото надане прес-службою Рівненського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

"Є безліч цікавих сюжетів у нашій історії, а тим часом в Україні героями масової культури є чекісти і кадебісти", — зауважив історик, дослідник національно-визвольного руху Володимир В’ятрович під час презентації у Рівному своєї книги "Історія з грифом "секретно".
Упродовж майже двох годин історик спілкувався з рівненськими читачами в обласній державній бібліотеці. Презентація його книги відбулась у Рівному з ініціативи Центру дослідження визвольного руху та обласного об’єднання всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка.

35-річний Володимир В’ятрович — кандидат історичних наук, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху (Львів), член наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", екс-директор Архіву Служби безпеки України (2008-2010). Не один рік він досліджував сторінки української минувшини, котрі приховували від українців — починаючи подіями часів Симона Петлюри й закінчуючи справжніми масштабами чорнобильської катастрофи.

— Людина без пам’яті приречена щодня починати життя наново, вона вразлива до маніпуляцій з боку тих, хто має пам’ять, — поділився роздумами Володимир В’ятрович. — Не маючи пам’яті, вона не зможе набути й необхідного досвіду. Схоже відбувається із національними спільнотами. Якщо хочуть розчинити національну спільноту, позбавити її національної ідентичності — спрямовують зусилля на те, аби позбавити її пам’яті. Так було у радянський період, і нині, коли незалежна Україна існує вже 20 років, ми, на жаль, бачимо, як влада намагається приховати історію. Цензуруються підручники історії, ускладнюється доступ до архівів... Чому? Тому, що історія, особливо історія ХХ століття, містить надзвичайно важливі для українців уроки.



З гіркотою говорив історик про те, що серед нинішніх можновладців впливові позиції займають ті, хто вихований на традиціях КДБ і вважає, що й Служба безпеки України має бути інструментом репресій, залякування суспільства. Утім, Володимир В’ятрович переконаний: попри намагання частини чиновників реабілітувати радянське минуле, ускладнити доступ до української історичної спадщини, нині дуже багато залежить від рядових вчителів історії, від простих свідомих українців. Вони, впевнений вчений, не дадуть знищити важливі архівні документи, навіть якщо отримають відповідний наказ "згори’. Як не парадоксально, зберегти важливу українську спадщину можуть певним чином допомогти... нинішні переслідування владою опозиціонерів. "Ці люди — кінцеві виконавці можливих наказів — знають, що нищення документів — злочин, влада може змінитися, а коли змінюється влада — садять", — пояснив свою думку Володимир В’ятрович.

Вшанування вояків УПА у Гурбах на Рівненщині закінчилось стріляниною

На Рівненщині знайшли унікальний архів ОУН-УПА





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ