Ми у Facebook
11.05.2012, 14:39

Дубенський замок: фортеця над Іквою [+Фото]

Дубенський замок, який розташувався на березі річки Ікви, звів князь Костянтин Острозький у 1492 році.
Спершу це була оборонна фортеця, яка славилася своєю міццю. З часом набула все більше палацових рис. Тут частіше проводили бали та прийоми, аніж утримували солдатів.



До початку XX століття Дубенський замок жодного разу не був узятий приступом. І лише у Першу світову війну австро-угорські війська важкою артилерією частково зруйнували фортецю. Після відходу радянських частин, що дислокувалися в нім, замок був справжніми руїнами.




Руїни простояли до 1934 року, поки польська влада не відбудувала замок заново. До 1939 року в замкових будівлях розташовувались різні відомства: староство, суд, сеймик. Під час Другої світової війни в замку квартирували мадяри. На початку 1950-х років сюди перевезли військову частину, яка проіснувала до 1986 року. З 1986 року замок перейшов у відомство Міністерства культури. З 1993 року входить до складу Державного історико-культурного заповідника м. Дубна.



Нині Дубенський замок має чимало виставкових залів. Тут усе — від історичних подій далекої минувшини, до етнографії, нумізматики та краєзнавчих знахідок. Чималу частину площ займають картини. Це і старовинні полотна, які дійшли до нас крізь віки, і експонати, привезені зі Львівської галереї мистецтв, і сучасні реконструкції портретів усіх тих, кому належав Дубенський замок за півтисячолітнє існування, і ще чимало інших.



Фонди музею нараховують понад 40 тисяч експонатів, хоча виставлена лише мізерна частина. Причина цьому банальна: всі експонати потребують особливих умов, а створити такі вдається на завжди.

БІЛЬШЕ ФОТО

Про природні та рукотворні дива Рівненщини читайте у проекті "Відкрий Рівненщину!"





На правах реклами