Ми у Facebook
22.05.2012, 16:08

Прокуратура Рівненщини встановила причину цементних опадів у Квасилові

У ході перевірок, проведених органами прокуратури, прокурори Рівненщини виявили низку порушень у діяльності як промислових підприємств, так і органів державного контролю.
Нещодавно мешканці Квасилова Здолбунівського району висловили свою стурбованість через засоби масової інформації тим, що у ніч з 27 на 28 квітня цього року їх будівлі, зелені насадження та дороги у селищі зненацька припали пилоподібною речовиною сірого кольору.

На місці події працювала спеціальна комісія у складі працівників природоохоронної міжрайонної прокуратури, санітарно-епідеміологічної служби, екологічної інспекції. З’ясувалось, що викиди забруднюючих речовин (сухої суміші з глини, крейди і суглинків) здійснило ПАТ "Волинь-Цемент" при запуску обертових печей.

У результаті замірів промислових викидів в атмосферне повітря перевищень нормативів гранично-допустимих викидів Держекоінспекцією не виявлено, оскільки на момент перевірки працювали електрофільтри.

Однак прокуратура області з таким висновком не погодилась і зобов’язала Держекоінспекцію в області провести повторну перевірку діяльності цього підприємства, Рівненським природоохоронним міжрайонним прокурором внесено начальнику інспекції подання з цих питань.

Окрім того, встановлено, що ДП "Костопільський ветсанзавод" в порушення вимог природоохоронного законодавства самовільно збільшило втричі потужність своєї діяльності та понаднормово здійснювало викиди забруднюючих речовин без забезпечення відомчого контролю.

На жаль, численні факти наднормативних забруднюючих викидів в повітря є наслідком послаблення нагляду з боку контролюючих органів та невикористання ними у повному обсязі наданих законодавством повноважень щодо тимчасового обмеження, заборони (зупинення) чи припинення діяльності об'єктів, що забруднюють довкілля.

Відтак 75 власників джерел забруднення повітря ще й досі зволікають з поновленням дозволів на викиди. Натомість за несанкціоновані викиди нараховано Держекоінспекцією збитків лише 7 суб’єктам господарювання на суму 14 тисяч гривень.

Стан додержання природоохоронного законодавства в сфері охорони атмосферного повітря перебуває на контролі прокуратури області. Перевірки тривають.

Старший помічник прокурора Рівненської області з питань захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері Анна-Марія Дзівак





На правах реклами