Ми у Facebook
22.05.2012, 17:40

Головний дієтолог країни радить рівнянам не боятися нітратів у ранніх фруктах та овочах

Ранні овочі та фрукти абсолютно безпечні, запевняє президент Асоціації дієтологів України.
Початок сезону свіжих овочів та фруктів кожен рік проходить під знаком інформаційного негативу. Залякування гіпотетичною шкодою від високого вмісту нітратів призводить до скорочення і без того неналежного споживання овочів і фруктів, йдеться на Інформаційно-аналітичному порталі "Четверта влада".

Про це повідомив під час засідання Рівненського прес-клубу президент Асоціації дієтологів України, головний позаштатний дієтолог Міністерства охорони здоров‘я України Олег Швець.

– Усі продукти, які продаються в організованих місцях, обов’язково перевіряються на вміст нітратів та є безпечними, – запевняє дієтолог. – Крім того, є багато способів для зменшення вмісту нітратів – ретельне миття, чищення, вимочування здатні зменшити вихідну кількість нітратів вдвічі.

Протягом літніх місяців залишаються актуальними й інші поради щодо здорового харчування. Слід прагнути вживати морську рибу частіше трьох-чотирьох разів на тиждень, споживати понад 500 мл молочних та кисло-молочних продуктів. Здорова дієта також передбачає обмеження солі, цукру, насичених жирів та виключення трансжирів.

Дуже важливим питанням, особливо влітку, залишається безпечність харчування. Це особливо актуально, зважаючи на задоволення, яке ми отримуємо від відпочинку на природі. Для запобігання можливим негативним наслідкам Олег Швець радить дотримуватися п’яти головних принципів безпечного харчування:

1) Дотримуйтеся чистоти;
2) Відділяйте сире від готового;
3) Ретельно дотримуйтесь належного температурного режиму приготування їжі;
4) Зберігайте продукти харчування при безпечній температурі;
5) Вживайте лише свіжі, не зіпсовані продукти.

Таким чином, можна убезпечити себе та своїх близьких від харчових отруєнь, пік яких спостерігається протягом літніх місяців.

Щодо питного режиму, то передусім, у спекотний період важливим є вживання достатньої кількості рідини для компенсації втрат, пов‘язаних з високою температурою навколишнього середовища. Кількість рідини є індивідуальною та залежить від багатьох факторів. Один з них – фізична активність: люди, що займаються важкою фізичною працею, повинні пити більше, а ті, що ведуть малорухливий спосіб життя – менше.

Також важливо враховувати індивідуальні особливості кожного організму. Приміром, при артеріальній гіпертензії загальне споживання рідини треба контролювати, те ж саме – при нирковій недостатності. Для більшості ж людей добова норма споживання рідини складає 2-2,5 літри для жінок і 2,5-3 літри для чоловіків.

Вода, яку ми п‘ємо щодня, повинна мати збалансований склад. Адекватний набір мінералів має саме питна артезіанська вода, на якій і варто зупинити свій вибір. Мова йде про питні бутильовані води, якщо ж вода береться з природного джерела – то при регулярному споживанні варто перевірити її на хімічний та мінеральний склад.

Загалом мінеральними водами не слід захоплюватися, адже вода, що має лікувальні властивості для одного організму, водночас може зашкодити іншому. Тому рішення щодо споживання мінеральної води краще розділити з лікарем, який може оцінити ризик можливих несприятливих наслідків. Але для більшості людей на кожен день підходить столова, а не мінеральна вода.

Багато дискусій зараз точиться довкола газованих безалкогольних напоїв, зокрема, в інтернеті поширюється чимало міфів з цього приводу. Насправді, ставлення до газованих напоїв має бути таке саме, як і до всіх продуктів. Передусім слід враховувати індивідуальні особливості організму. Наприклад, якщо людина схильна до діабету, то їй варто обережно ставитися до всіх напоїв, що містять цукор. Обмежувати споживання таких напоїв необхідно і людям, які мають надлишкову вагу, тому що цукор поставляє додаткові калорії.

Здорові люди без надмірної ваги, які харчуються збалансовано, багато рухаються і не захоплюються шкідливими звичками, можуть випити склянку-другу газованого напою без будь-якої шкоди для здоров’я. Важливо лише, щоб напій був якісним. І тут вивчення етикетки не є марним витрачанням часу. Згідно з чинним законодавством, виробник зобов’язаний вказувати на етикетці склад продукту. Переважна більшість відомих виробників дбають про репутацію і ці вимоги суворо виконують, тому з етикетки можна отримати багато корисної інформації. Передусім, слід віддавати перевагу напоям, які приготовані на артезіанській воді, з натуральних інгредієнтів та без консервантів.

Усі ці рекомендації поширюються на бутильовані та пакетовані фруктові соки - споживати їх слід із розумом, не замінювати ними цілі фрукти, звертати увагу на склад і вміст корисних речовин.





На правах реклами