Ми у Facebook
26.05.2012, 10:00

Рівненську обласну бібліотеку визнали кращою в Україні

Таке високе звання рівненські бібліотекарі отримали у Києві на Ярмарку бібліотечних інновацій. Перемогу представники рівненської книгозбірні здобули за впровадження новітніх послуг в обслуговуванні громадян з обмеженими можливостями.
Рівненська державна обласна бібліотека останнім часом суттєво розширила спектр своїх послуг. Окрім звичних можливостей користуватися читальною залою та абонементом, у бібліотеці діє безкоштовний доступ до мережі інтернет та проводяться різноманітні культурно-просвітницькі та пізнавальні заходи.

Не забувають тут і про людей з обмеженими можливостями. Саме послуги, які надаються людям з вадами зору й слуху, стали основою проекту “Бібліотека рівних можливостей (послуги людям з вадами зору та слуху)”, який презентували рівненські бібліотекарі на конкурсі.



- Бібліотечна громада з усієї України, пересічні громадяни, просто не можуть уявити собі, як люди, які не бачать, можуть користуватися інтернетом, - говорить директор Рівненської державної обласної бібліотеки Валентина Ярощук. - Ми реалізовуємо таку можливість для мешканців Рівного та області. Саме це ми внесли у наш проект. Тут поєднано і створення ресурсу для таких людей з вадами й надання відповідних послуг.

Для людей з вадами зору у бібліотеці діє спеціальний центр “Окуляр”, де вони можуть навчитися користуватися комп'ютером та інтернетом із допомогою спеціальних програм. Навчання у цьому центрі пройшли уже 2,5 тисячі чоловік.

- Спочатку такі люди вчать клавіатуру, - пояснює консультант центру “Окуляр” Петро Озарчук. - Якщо зряча людина все робить мишкою, то слабкозорі люди мають запам'ятовувати певні комбінації клавіш й за допомогою того виконувати всю роботу.



Крім цього Рівненська бібліотека для незрячих та слабкозорих зібрала найбільшу в області колекцію аудіокниг, а на сайті бібліотеки створили спеціальний розділ аудіопідкастів з інформацією про мистецтво, літературу та інші корисні новини.

Відчути радість спілкування рівненські бібліотекарі допомагають і тим, хто з певних причин не може ні чути, ні говорити.
- Ми проводили у бібліотеці різноманітні квести й вирішили запросити на них також людей з обмеженими можливостями, - пояснює автор ідеї проведення квестів, молодий бібліотекар Юлія Ковальчук. - Хотіли продемонструвати їм, що вони на рівні з усіма можуть користуватися послугами бібліотеки. Ми підготували сценарій квесту й нам надали сурдоперекладача, який допомагав спілкуватися ведучому з аудиторією. Квест їм дуже сподобався й нас просили організовувати подібні заходи ще.

Директор бібліотеки Валентина Ярощук додає, що заклад планує залучити сурдоперекладача до постійної співпраці, щоб люди з вадами слуху могли безперешкодно отримувати інформацію. Також у книгозбірні обіцяють, що проект для слабкозорих триватиме, а бібліотека надалі розширюватиме можливості для усіх користувачів.

До слова, за перемогу колектив бібліотеки отримав Почесну відзнаку та подарунок - портативний нетбук, а Міністерство культури України нагородило Рівненську державну обласну бібліотеку Почесною Грамотою.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковин аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра

25.04, 09:00 Завтра сесія облради: Про що говоритимуть рівненські депутати

25.04, 08:01 І у Рівному, і в Зорі, і в Сарнах: Декілька багатоповерхівок залишаться без газу

25.04, 07:34 Рівне сьогодні: На кількох вулицях міста не буде води