Ми у Facebook
21.06.2012, 17:52

Рівнянин Павло Вознюк, автор короткометражки "5 Бригада": "Мій улюблений фільм - "Я - легенда" [Фото+Відео]

Йому лише 22. Він - професійний спортсмен. Віце-чемпіон України з бодібілдінгу. Працює в тренажерному залі і паралельно... відеооператором. Каже: "У мене є величезне творче "я", яке не дає мені спати". Інтерв'ю з Павлом Вознюком, автором срібного призера кінофестивалю "DVERY" - фільму "5 Бригада".
- Павле, для початку: про що йдеться у твоєму фільмі?
- Фільм розповідає про молодого хлопця, який ще не наркоман, але вже стає на цю криву стежину... І водночас він має шанс для того, щоб уникнути такого життя. Я довго вивчав, як це відбувається, щоб фільм вийшов якомога реалістичнішим. Отож, цей хлопчина, як буває у початківців, не уникнув передозування. Він потрапляє в інший вимір. Зустрічається з жахіттями, галюцинаціями. І врешті він зустрічається сам із собою: з тим чоловіком, у якого немає шансів "зіскочити". Однак фільм завершується позитивно: його рятують лікаря. А відтак — у нього є ще шанс уникнути побаченого у своїх мареннях.

ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зйомки короткометражки "5 Бригада"

- То ти все-таки виступав більше як режисер чи оператор?
- Знаєш, коли йшов до тебе на зустріч, якраз про це думав... Я задумався: яку із виконаних робіт віддав би комусь? Мабуть, хіба що написання сценарію. Бо все інше я мав зробити сам. Я взагалі вважаю, що кіно складається не з ідеї, не зі сценарію, а з дрібниць. Кожен кадр, кожен ракурс має щось передавати.. Так, я, мабуть, більше оператор :)



Олег Бойчук, Павло Вознюк, Ігор Сопронюк - під час зйомок
Олег Бойчук, Павло Вознюк, Ігор Сопронюк - під час зйомок


- Очікував такого результату на кінофестивалі?
- Скажу відверто: так. Я переглядав усі роботи, подані на конкурс. І вірив, що буду серед призерів. Більше того, надіявся на перше місце. Мої зйомки були одні з найскладніших. Я розумів, що у мене не ідеальна режисура, можливо, не найкращий сценарій. Але зйомки дійсно найважчі.

ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зйомки короткометражки "5 Бригада"



- Скільки часу і де відбувалися зйомки?
- Чотири місяці знімали. Для того, щоб захопити різні пори року. Знімали у Рівному та поза межами міста: на старих занедбаних складах тощо. Ігорю Сопронюку, що грав головного героя, довелося потрудитися :) До речі, Ігор — не професійний актор. Мене після фестивалю навіть брати Капранови допитувалися, що це за актор і де він грає. І були дуже здивовані, що він непрофесіонал і взагалі це його дебют в акторському мистецтві. Ще хотів би висловити величезну вдячність Олегу Бойчуку, якого практично не видно у фільмі, але який виконав чимало каскадерської роботи під час зйомок.



- А де ж ти Ігоря «знайшов»?
- Ми познайомилися у спортзалі, де я працюю, а він там постійно займається.

ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зйомки короткометражки "5 Бригада"

- Який бюджет фільму вийшов?
- Бюджет невеликий - десь біля трьох тисяч гривень.

- Я так зрозуміла, спортом ти давно і успішно займаєшся?
- Так, ще з дитинства. Відтоді як віддали у 5 років на спортивну гімнастику. Крім того, два роки тому я став віце-чемпіоном України з бодібілдингу. Але в мені ще є величезне творче «я», яке не дає мені спокійно жити. Яке вночі піднімає, щоб я йшов кудись і щось знімав :)



- Які плани на подальшу режисерську діяльність?
- Ох, їх насправді багато. Вже є купа ідей та сценаріїв, над якими хочеться працювати. Обов'язково будемо готуватися до професійних конкурсів. Мені здається, що отаким от способом можна показати молоді, що може трапитися з їхнім життям. Я собі не ставив за мету у фільмі читати моралі або вчити життю. Я просто показав реалії життя.

- А не планував здобути якусь режисерську освіту?
- Знаєш, планую. Я вже маю одну вищу освіту, але з комп'ютерної дисципліни (інженер-технік). Взагалі не збирався працювати по спеціальності, але через те, що постійно працюю з відеоматеріалом, доводиться все одно сидіти за комп'ютером. :)

- Я б сказала, що кіноіндустрія в Україні абсолютно мертва. І лише останнім часом почалися певні пожвавлення на цьому поприщі. Чи є молодим режисерам/авторам кудись подати свої роботи? Чи є можливість знайти втілення своїх ідей?
- У нас дуже мало конкурсів, дуже мало такого роду фестивалів. По суті, навіть якщо у людини є ідея та бажання — це немає куди діти. Мені знадобилося більше трьох років, щоб у мене з'явилася матеріально-технічна база, для зйомок цього фільму. А в результаті ти подаєшся на конкурс, виграєш, тобі вручають диплом і статуетку, дякують і кажуть: «Працюйте так і далі». А за що працювати далі?.. Є можливість, звісно, податися і на європейські конкурси. Але насправді у тамтешніх глядачів абсолютно інший менталітет. Зараз я, до речі, думаю про те, щоб податися з «5 Бригадою» на кінофестиваль «Молодість».



ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зйомки короткометражки "5 Бригада"

- Є фільм, який, можливо, надихнув тебе на зйомку «5 Бригади»?
- Улюблений фільму у мене - «Я - легенда». Я дуже люблю актора Уілл Смітта. Мені подобається ідея фільму: коли людина лишається наодинці. Близькі друзі навіть у коментарях до фільму писали, що «ми знаємо звідки ця тема про закинуте місто» :) Мабуть, мене настільки вразив цей фільм, що частково я вирішив і у своєму використати таку ідею.


До теми:
У Рівному нагородили переможців кінофестивалю DVERY [+Фото]





На правах реклами