Ми у Facebook
03.07.2012, 17:42

"The Final Countdown" по-київськи. Частина 2 [Фото+Відео]

Євро-2012 вже став надбанням історії. 1 липня 2012 року футбольна феєрія, яка відбувалася на восьми стадіонах Польщі та України, завершилася фінальним матчем на НСК "Олімпійський" у Києві, в якому збірна Іспанії переконливо довела, що за чотири роки в Старому Світі так і не з’явилося команди, сильнішої за "Червону фурію"!
Хоча церемонія закриття ЄВРО-2012 ось-ось мала розпочатися на арені НСК "Олімпійський", багато хто з глядачів не поспішав займати свої місця на трибунах. Хтось докуповував останні сувеніри з символікою чемпіонату в офіційних фан-шопах, хтось бавився безалкогольним пивом, хтось чатував на VIP-персон біля спеціального входу в надії розжитися або фото на пам’ять, або, хоча б, автографом, хтось дивився імпровізовані виступи та й собі підтанцьовував. Останні миттєвості свята кожен хотів запам’ятати надовго…



У ложі для почесних гостей також перед початком церемонії було багато вільних місць. VIPи в переважній більшості надавали перевагу неформальному спілкуванню в своїх ложах. Одним із перших біля свого місця з’явився перший Президент України Леонід Кравчук.



Здається, Леонід Макарович і сам здивувався цьому факту, а тому сідати не поспішав, адже його місце було на самому початку ряду. Трохи згодом потихеньку свої місця почали займати решта почесних гостей.

Президента Білорусі Олександра Лукашенка вирішили посадити подалі від високопосадовців з Євросоюзу, але разом з президентами з інших пострадянських країн, а саме Грузії, Вірменії та Таджикистану. Щоправда, «Бацька» приїхав до Києва не сам, а зі своїм сином Миколою, але окремого місця для нього в ложі не знайшлося, а тому прийшлося Олександру Григоровичу садити свого спадкоємця собі на коліна.





Тим часом до першого Президента України приєднався другий – Леонід Данилович Кучма, а ось третій, традиційно, запізнювався…

З іншої сторони VIP-ложі свої місця зайняли Президент України Віктор Янукович, Президент ФІФА Йозеф Блаттер та Президент УЄФА Мішель Платіні, поруч з ним сів пристрасний уболівальник збірної Іспанії принц Астурійський Дон Феліпе Хуан Пабло Альфонсо. Збоку від них розташувався президент Польщі Броніслав Коморовський, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой Брей, його італійський колега Маріо Монті.

Не обійшлося, звісно, і без світових олігархів. Фінал ЄВРО-2012 з VIP-трибуни дивилися сталеливарний магнат Лакшмі Міттал - власник кількох гігантських меткомбінатів, зокрема українського «ArcelorMittal Кривий Ріг», російський мільярдер Роман Абрамович (власник ФК «Челсі»), і президент ФК «Шахтар», співвласник компанії СКМ Рінат Ахметов.

Були запрошені мери усіх українських міст, які приймали матчі ЄВРО-2012. А Олена Пінчук, засновниця фонту «АнтиСНІД», як і обіцяла, привела на фінал музикантів групи «Queen» Брайяна Мея та Роджера Тейлора. Останній зі своєю дружиною.

Не оминули увагою цей матч і тренер української збірної Олег Блохін та головна «зірка» його команди Андрій Шевченко, який дивився футбол в компанії спеціальних гостей УЄФА хорвата Давора Шукера та француза Крістіана Карамбе, які по завершенню матчу мали визначити його кращого гравця за версією УЄФА.

Церемонія відкриття мала вже розпочатися, її учасники вже зайняли свої позиції з різних боків футбольного поля.



Нарешті з’явився і Віктор Ющенко, який перед тим, як зайняти своє місце, ще встиг привітатися з усім рядом.





Концепцію церемонії закриття ЄВРО-2012 розробив Марко Баліч - креативний директор і виконавчий продюсер італійської компанії «Flimmaster Events», що займається організацією і проведенням подібних заходів. Йому допомагали художник-постановник Ліда Кастеллі і хореограф Брін Уолтерс. Для Баліча це далеко не перший досвід роботи над такими масштабними постановками, адже саме він розробив церемонію підняття Олімпійського прапору в 2002 році в американському Солт Лейк Сіті, церемонію відкриття й закриття Олімпійських ігор-2006 у Турині, карнавали у Венеції.

Шоу, яке тривало 12 хвилин, і в якому на сцені одночасно перебувало 600 людей, відобразило національний колорит усіх 16 країн-учасниць фінального турніру і загальновизнані цінності УЄФА: єдність, суперництво й пристрасть!





Своєрідною «родзинкою» можна було вважати появу на стадіоні під час церемонії закриття німецької співачки Oceana, яка вперше на цьому чемпіонаті наживо виконала свою пісню «Endless Summer» - офіційний гімн ЄВРО-2012.



А кульмінацією цього масштабного дійства, звісно, стало символічне переповідання на футбольному полі усього ходу чемпіонату, який завершився виходом у фінал збірних Іспанії та Італії. Подивіться, як це було:



Під заключні акорди церемонії на полі, нарешті, з’явилися безпосередні учасники фінального матчу – гравці обох команд, які вишикувалися для виконання національних гімнів обох країн. Гімни вперше на цьому чемпіонаті виконували наживо солісти Київського академічного театру опери та балету під керівництвом Анжели Масленникової - Тамара Ходакова та Михайло Гуменний.

Задля справедливості відзначимо, що співали, власне, лише гімн Італії. Під час гімну Іспанії солісти разом з іншими виконавцями лише перевдягнули шарфики Італії на іспанські і стояли мовчки. Справ в тім, що гімн Іспанії «La marcha real» («Королівський марш») просто не має слів, при цьому вважається одним із найстарших у світі, але композитор і дата його написання невідомі.



І ось, нарешті, головний суддя зустрічі португалець Пабло Проенса під акомпанемент пісень з іспанських секторів розпочав фінальний поєдинок.



Першого удару по воротах завдали італійці: Пірло пробив дуже і дуже неточно. Майже одразу обидва наставники команд і Дель Боске, і Пранделлі залишили свої місця на лаві запасних та почали щось активно підказувати гравцям біля кромки поля.

Іспанські вболівальники вирішили не обмежуватися піснями та почали танцювати. Італійські вболівальники на це дивилися здебільшого мовчки, аж ніяк не нагадуючи тих «тіфозі», яких ми звикли бачити на екранах телевізорів під час матчів італійського внутрішнього чемпіонату. Поступово іспанці почали домінувати не тільки на трибунах, але й на футбольному полі. Рамос, Хаві, знову Рамос, не соромлячись, прикладалися до м’яча, створюючи напругу біля воріт Буффона.

Почали «оживати» і українські вболівальники на трибунах, які затягнули «Україна! Україна!». У VIP-ложі під час перших хвилин гри відбувся розподіл по інтересах. До Віктора Ющенка підсів міністр інфраструктури Борис Колесніков, Олександр Лукашенко ділився своїм враженням від гри з Михайлом Саакашвілі, та раз-по-раз цікавився чи подобається синові футбол, а Леонід Кучма, судячи по жестах, був невдоволений якимись діями на футбольному полі, і щось активно намагався пояснити своєму сусідові Леоніду Кравчуку.

А Іспанія, тим часом, відкрила рахунок у зустрічі. Комбінація вийшла миттєвою і феноменальною одночасно. Іньєста чудовим пасом знайшов Фабрегаса, який прорвався в штрафний майданчик італійців, «пошив у дурні» захисника К’єлліні та віддав «пас-лялечку» на голову Давіду Сільві. Останній просто не мав морального права схибити! Від радості іспанський нападник не зрозумів одразу, куди потрібно бігти святкувати гол, а тому підбіг до трибуни з італійськими фанами, які точно не мали ніякого бажання розділити з гравцям його радість. А ось іспанські сектори охопив справжній екстаз! Багато хто перед матчем очікував закритого футболу і не сподівався на швидке відкриття рахунку, а тут вже на 14-й хвилині Іспанія вийшла вперед.

Зрозуміло, що італійці одразу спробували перевести гру на половину поля суперника та швидко відігратися. Спочатку був штрафний, який невдало виконав Пірло, а потім два поспіль кутових, які цілком реально могли завершитися голом у ворота іспанців, якби італійцям трішки пощастило, або, якби ворота Іспанії не захищав такий класний голкіпер, як Ікер Касільяс.

Поки іспанські гравці відбивалися, їх вболівальники продовжували танці на трибунах, а українські фани знову вирішили нагадати, в якій країні відбувається фінал гучним скандуванням «Україна! Україна!».

Відбившись від італійської навали, іспанці ледь не забили другий гол. На своєму фланзі «провалився» К’єлліні, але фантастичний підкат у виконанні Пірло у власному штрафному майданчику не дозволив Іньєсті завдати удару по воротах Буффона. І одразу стало зрозумілим, чому так вів себе на футбольному полі К’єлліні: травма змусила його попросити заміну вже на 21-й хвилині першого тайму...

Іспанці зробили спробу пограти у своїй звичній манері, тобто подовгу контролювати м’яч у центрі поля. В самому епіцентрі цих «хитросплетінь» знаходився Фабрегас, який роздавав відмінні паси своїм партнерам. Італійцям, звісно, аж ніяк не подобалося бігати без м’яча, а тому вони пішли в активний пресинг та поступово вирівняли гру. На 27-й хвилині у Італії, можна сказати, був супермомент, але Касільяс зняв м’яч з голови нападника Балотеллі. Майже одразу ще один момент: Балотеллі знайшов пасом Кассано, той наніс удар, і знову Касільяс на місці.

А на НСК «Олімпійський» «прокинулися» і польські вболівальники, яких також було чимало на трибунах. В принципі, вони ж також одні з організаторів ЄВРО-2012, а тому мали повне право скандувати: «Польща! Польща!» Українці одразу завели «Україна! Україна!», іспанці – «Іспанія! Іспанія!», італійці – «Італія! Італія!». Така «вакханалія» на трибунах змусила на деякий час відвести погляд від подій на футбольному полі. Коли вболівальники потроху заспокоїлися, про себе нагадали ще наші північні сусіди: з одного з секторів явно було чути скандування «Росія! Росія!»

А тим часом Італія продовжувала тиснути на ворота Іспанії. Знову Касільяса перевірив Кассано, і знову Ікер довів, що він у блискучій формі.

Не витримав сидіння на колінах в батька Микола Лукашенко і десь на 33-й хвилині залишив ложу. Забігаючи наперед скажу, що з’явився він знову на трибуні тільки під саму завісу поєдинку, щоб подивитися урочисту церемонію нагородження переможців.

Іспанці знову перевели гру в центр поля, де розігрували свої фірмові розпасовки. А глядачі тим часом придумали собі нову забавку, і «Олімпійським» почали прокочуватися вболівальницькі «хвилі». Цікаво, що у VIP-ложі почин вболівальників підтримали одиниці, а найактивніше Віктор Ющенко.



«Хвиля» знову трохи відволікла увагу від футбольного поля, а там Іспанія провела ще одну блискучу кинджальну атаку, яка завершилася другим голом у ворота італійців! Феноменальний пас від Хаві на хід Альбі, який холоднокровно розібрався з Буффоном. Це вже було схоже на нокдаун, якщо у футболі можна використовувати боксерську термінологію…

Італія чудово розуміла, що їй тепер кров з носа потрібно забити іспанцям «гол в роздягальню». У це важко повірити, але італійці відкрилися, кинувшись в атаку ледь не усією командою. Потужно пробив Монтоліво, але, вкотре, блискуче зіграв Касільяс.

Суддя компенсував у першому таймі лише одну хвилину, яка закінчилася черговою безрезультатною атакою Італії.

Отже, що ми мали після 45-ти хвилин гри? Мали перевагу Іспанії в два м’ячі, але при цьому перевагу Італії у володінні м’ячем. Мали травму провідного італійського захисника К’єлліні та жовту картку в пасиві іспанського центрального захисника Жерара Піке.

Другий тайм розпочався одразу з тактичного ходу італійського тренера Чезаре Пранделлі, який зняв з гри свого нападника Кассано та випустив іншого форварда ді Натале. Того самого, який забив іспанцям на цьому турнірі рівно три тижні тому в Гданську в першому матчі групового раунду. І, до речі, взагалі-то єдиного, хто на цьому чемпіонаті забивав Касільясу!

А ще початок другого тайму пропустила майже уся VIP-трибуна, яка ще не встигла повернутися на свої місця. Цікаво, що цього разу чи не самим пунктуальним став Віктор Ющенко.

А тим часом ді Натале почав пристрілюватися по воротах: його перший удар пролетів, щоправда, вище перекладини. А вже через 3 хвилини італійський нападник втратив 200-відсоткову можливість забити! Удар з розвороту на межі офсайду, і знову Касільяс у грі, і знову він змусив аплодувати йому стоячи!

Італії, як ковток свіжого повітря, потрібен був гол, але як його забити? Ще одна заміна від Пранделлі, який на 57-й хвилині зняв з гри Монтоліво і випустив Мотту. Фактично італійці поклали на стіл усі свої «козирі» і почали грати «у відкриту». А ось іспанці не поспішали. Вони нагадували удава, який дивився за безуспішними спробами кролика втекти від нього, чудово розуміючи, що шансів в нього на це немає абсолютно ніяких…

Мотта не встиг вийти на поле, а вже почав триматися за стегно, а потім показав, що грати він далі не в змозі. Три заміни Італія вже провела, а це означало, що завершувати гру команда змушена буде вдесятьох. Ось так без всяких вилучень Іспанія отримала ще і чисельну перевагу. Для італійців такий перебіг подій був схожий вже на «смертельний вирок». Як грати проти «Червоної фурії», маючи на одного гравця менше? Грати, в принципі, можна, а ось виграти неможливо!

На трибунах це також чудово розуміли. Питання про переможця ЄВРО-2012 було знято з порядку денного. Іспанські вболівальники почали вже святкувати. Хоча вони це робили з перших хвилин гри.

Італійці в повному розпачі. І без того напівпорожні сектори «тіфозі» почали ще більше порожніти.

Спокійна і, водночас, святкова атмосфера з трибун перенеслася на футбольне поле. Швидкості різко впали, Іспанія просто контролювала м’яч і не надто охоче йшла вперед. Італія, мабуть, думала про те, щоб цей кошмарний для неї фінал чимшвидше закінчився. Головне було уникнути розгрому…

Але, «хитрий лис» Дель Боске, який увійшов в історію, як другий тренер, якому вдалося виграти і чемпіонат світу, і чемпіонат Європи, вирішив допомогти закарбувати своє ім’я в історії світового футболу і нападнику Фернандо Торресу, який на 75-й хвилині змінив Фабрегаса. Адже Торрес, якби забив, став першим футболістом в історії, якому вдалося відзначитися на двох європейських фіналах. І Фернандо дуже активно включився в гру, змушуючи партнерів грати на нього все частіше і частіше.

На 84-й хвилині Торрес добився свого!!! Нападник просто познущався над Буффоном, коли забивав третій гол Іспанії! Ось вам і фінал… Ось вам і непрохідна захисна лінія італійців… Ось вам Буффон…

А тренер Іспанії, виявляється, ще не сказав свого останнього слова. З поля пішов Іньєста, а замість нього вийшов Мата. Для чого? Для того, щоб повністю декласувати Італію! Через хвилину після свого входу в гру Мата отримав пас від Торреса, який, в принципі, і сам міг забити, але вирішив віддати на вільного напарника, і встановив кінцевий рахунок в цій зустрічі - 4:0 на користь «Червоної фурії», яка повністю виправдала у фіналі своє прізвисько! До іспанських секторів направилася додаткова охорона, адже під скандування «Чемпіони! Чемпіони!» декому з вболівальників дуже кортіло вибігти на футбольне поле та розцілувати усіх без винятку гравців іспанської команди!

Далі буде

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
"The Final Countdown" по-київськи. Частина 1 [+Фото]
Іспанія виграла Євро-2012!





На правах реклами