Ми у Facebook
02.07.2012, 18:03

"The Final Countdown" по-київськи. Частина 1 [+Фото]

Євро-2012 вже став надбанням історії. 1 липня 2012 року футбольна феєрія, яка відбувалася на восьми стадіонах Польщі та України, завершилася фінальним матчем на НСК "Олімпійський" у Києві, в якому збірна Іспанії переконливо довела, що за чотири роки в Старому Світі так і не з’явилося команди, сильнішої за "Червону фурію"!
Завжди, коли такі масштабні футбольні турніри добігають кінця і закінчуються, відчуваєш в душі якесь спустошення. А коли усе це дійство відбувається фактично на твоїх очах і в твоїй країні, то неможливо описати словами усі ті емоції, які відчуваєш після розуміння того, що час невблаганно летить далі, чемпіонат закінчився, а разом з ним - і велике свято футболу, від якого отримував насолоду майже місяць. І не тільки ти один, а мільйони українських футбольних уболівальників від Закарпаття до Криму…

Фінал ЄВРО-2012 у Києві. Напередодні

Останній день футбольного ЄВРО в Києві видався надзвичайно спекотним. Саме тому більшість киян та гостей столиці намагалися якомога пізніше залишати свої домівки та місця тимчасового базування, або з самого ранку направлялися поближче до води, а саме в район столичного Гідропарку або Труханового острова.

У центрі столиці у фан-зоні на Хрещатику, де традиційно під час чемпіонату було найбільше скупчення футбольних фанів, у неділю було якось вже дуже спокійно. Втім, ближче до обіду почали з’являтися перші організовані групи іноземних уболівальників.

Другий півфінал Євро-2012

У першу чергу, і це вражало, в очі кидалися… поляки. Їх було чи не найбільше з усіх, хто приїхав на фінал з-за кордону. Причому наші сусіди або були вдягнуті в національну символіку своєї країни, або у футболки Іспанії, за яких вболівали не менш палко, аніж етнічні представники цієї країни.

Щодо іспанських уболівальників, то вони намагалися забронювати за собою кафе в центральній частині міста та біля стадіону, де в очікуванні фіналу влаштовували щось на зразок конкурсів художньої самодіяльності, до яких без проблем могли долучитися усі охочі.

Фаворити чвертьфіналів Євро-2012 крокують далі [ОГЛЯД]



А допомагали їм у цьому дівчата-мажоретки з народного оркестру ударних інструментів "Киянки", які влаштували щось на зразок урочистої музичної ходи центральними вулицями столиці.



Також багато було німецьких вболівальників, які були на 100 відсотків впевнені, що саме їхня збірна гратиме у київському фіналі, а тому заздалегідь подбали і про квитки на зустріч, і про житло в Києві. Німці з сумом проводжали на стадіон іспанських та італійських уболівальників, кидаючи їм услід, що через два роки в Бразилії на чемпіонаті світу, хто б там не вийшов у фінал, переможе все одно Німеччина. Однією з таких тимчасових резиденцій фанатів "бундесмашини" став "Lucky Pub" недалеко від Палацу Спорту.

Рівняни на матчах Євро-2012 [ОНОВЛЕНО]



Перед цим цей заклад став центром гулянь англійських фанів, які ледь не розтрощили його після поразки від Італії у чвертьфіналі в серії післяматчевих пенальті. Мабуть, після цього власники закладу з полегшенням зітхнули, коли дізналися, що до, під час та після фіналу тут будуть засідати сторонні спостерігачі з Німеччини, а не фанати Іспанії та Італії.

До речі, щодо італійських "тіфозі", то їх було реально дуже мало. Один з італійських спортивних журналістів у прес-центрі сказав, що причина такої низької відвідуваності італійцями матчів своєї футбольної збірної полягає в тому, що більшість уболівальників цієї країни дуже ліниві. "Так, саме ліниві, – наголосив італійський колега. – Коли гра відбувається в Італії, то це одна річ, а коли потрібно кудись їхати, а особливо, якщо в майже незнайому країну, то тоді італійські вболівальники віддають перевагу перегляду матчів або вдома, або з друзями в кафе у своїх рідних містах. Та кількість італійців, яка приїхала у Київ на фінал, – це вже вражаюча цифра. На інших матчах їх було значно менше".

Подорож до Харкова під час Євро-2012

Загалом, за офіційними підрахунками, у день матчу до столиці України прибуло близько 11 тисяч іспанських вболівальників та 5 тисяч італійських. Звісно, що зустрічалися й поодинокі індивідууми з інших країн, які безславно завершили свій шлях на цьому ЄВРО, хоча до його початку розглядалися одними з його фаворитів.



Незайвим буде відмітити той факт, що майже всі іспанці та італійці, які приїхали до Києва на фінал, мали при собі вже квитки на зустріч, і не тільки для себе, але й на продаж. Це спричинило справжню паніку серед наших перекупників, які ще сподівалися щось "наварити" на цьому фіналі. "Тікети" почали в екстреному порядку збувати по номіналу, але попиту на них не було. Реально за годину до зустрічі біля Палацу спорту ціни впали до 100-150 євро за квиток. Кажуть, що за 15 хвилин до початку гри ціни знизилися вдвічі.

ЄВРО-2012: хто боротиметься за перемогу [ОГЛЯД]

Італійці, до речі, своїми квитками торгували взагалі оригінально: вони віддавали їх за поцілунок українським дівчатам, які вирішили вийти погуляти по місту або фан-зоні у футболках "Скуадри Адзури"! Або ж запрошували дівчат вболівати разом на стадіоні!

Втім, як ви самі могли бачити з телевізійної картинки, вільних місць на НСК "Олімпійський" було чимало. Деякі сектори з італійськими вболівальниками взагалі залишилися напівпорожніми… Багато хто з українців віддав перевагу перегляду фінального протистояння Іспанія – Італія або в офіційній фан-зоні, або в прилеглих до неї кафе, які за годину до матчу виносили надвір нехитру апаратуру, налаштовували її та намагалися переконати вболівальників завітати саме в їх заклад.



Біля стадіону ніякого ажіотажу не спостерігалося.



На мою суб’єктивну думку, пік уболівальницької активності в Києві випав на зустріч групового раунду Швеція – Англія. Ось тоді столиця здригнулася від нашестя іноземних вболівальників, які показали майстер-клас футбольного вболівання як перед матчем на столичних вулицях, так і безпосередньо під час самої зустрічі.

1 липня і перед стадіоном, і на самому стадіоні було значно спокійніше…

Завершення львівської футбольної феєрії

Прес-центр, розташований у столичному Палаці Спорту, також працював у звичному режимі.



Процедура отримання акредитації на матч зайняла буквально одну хвилину, ніяких черг при цьому не спостерігалося.

Безпосередньо на підступах до самого стадіону в очі почали кидатися європейські ціни на… пиво.



За літр нашого "Чернігівського" просили 60 гривень! Щоправда, в подарунок тобі давали будь-яку кількість стаканчиків з ресторану "Макдональдс". І при цьому продавали і за наші гривні, і за євро, і за долари, і за рублі! Торги йшли на "ура"!

Ось ми і дочекалися старту нашої футбольної збірної на ЄВРО-2012!

Після випитого пива розігріті вболівальники прямували вже безпосередньо на територію стадіону.



До початку зустрічі, а точніше офіційної церемонії закриття ЄВРО-2012 залишилося менше півгодини.

Далі буде...





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ