Ми у Facebook
01.07.2012, 16:56

Фінал ЄВРО-2012 у Києві. Напередодні

Київ завмер в очікуванні фіналу ЄВРО-2012, який 1 липня відбудеться на головній спортивній арені України НСК «Олімпійський». В безкомпромісному двобої за титул найсильнішої збірної Старого світу зійдуться чинний чемпіон Європи та світу збірна Іспанія та їх одвічні суперники з Апеннінського півострову збірна Італії.

За день до фінального матчу в Києві не спостерігається якогось особливого напливу іноземних фанів. В основному зустріч очікують кияни та гості столиці, які приїхали до міста напередодні на благодійний концерт фонду Олени Пінчук “АнтиСНІД” “Твоє життя – це не гра! Зупинимо СНІД разом!”. За різними підрахунками цей захід зібрав на столичному майдані Незалежності та прилеглих до нього вулицях близько 200 тисяч глядачів! А VIP-ложа в київській фан-зоні буквально «тріщала по швах» від українського політичного та шоу-бізнесового бомонду. В першому відділенні грандіозного концерту співав легендарний сер Елтон Джон, який вже в третій раз радував українців своїм співом безкоштовно. В другому відділенні на сцену вийшла не менш легендарна група «Queen» з новим солістом – фіналістом американського музичного талант-шоу «American Idol» Адамом Ламбертом.

Сказати, що концерт пройшов на “ура” - це не сказати нічого! Натовп шанувальників буквально шаленів від щастя, побачивши на власні очі «зірок» світового масштабу, танцював, підспівував, скандував, не відпускав зі сцени. Дійство завершилося о першій годині ночі колективним виконанням хіта усіх часів та народів “We Are the Champions”, коли перші слова зі сцени заспівали Адам Ламберт та Брайян Мей, а їх підтримав 200-тисячний хор майдану Незалежності. Міська влада Києва порадувала усіх ще грандіозним салютом та продовженням роботи метро до другої години ночі, щоб усі глядачі могли без проблем дістатися з центру до своїх домівок по спальних мікрорайонах столиці. Але, багато хто з присутніх на концерті, вирішив залишитися на майдані Незалежності та Хрещатику до ранку. Кафе тут працюють в цілодобовому режимі і усі заповнені. Офіціанти і продавці кажуть, що в цей чотирьохденний святковий уїк-енд зазвичай їх зміна закінчуються о … 10-й годині ранку. Потім, так звана, «мертва година» до обіду, а далі все починається по новій!

Щодо квитків на фінал ЄВРО-2012. Буквально за день до зустрічі на офіційному порталі з продажу квитків на матчі європейського чемпіонату у вільному продажі з’явилися «тікети» першої та другої категорії по 660 та 330 євро відповідно. Їх можна було забронювати та оплатити через Інтернет, а потім отримати в пунктах обміну квитків біля Палацу спорту. 30 червня в обідню пору біля цих пунктів обміну було доволі таки велелюдно: хтось міняв свої ваучери на квитки, а хтось ці самі квитки продавав. Найдешевший квиток з рук можна придбати за 300 євро при його номінальній вартості в 120 євро. Найдорожчий за 600 євро (номінал – 300). Перекупники між собою не можуть дійти консенсусу стосовно того, як будуть розвиватися події в день матчу: одні вважають, що 1 липня в місті з’явиться багато іноземних вболівальників, і вони розберуть усі наявні квитки по будь-яким цінам, інші роздумують про зниження вартості до 200 євро, для того щоб гарантовано збути з рук увесь свій товар. Серед українців, до речі, які хочуть потрапити на НСК «Олімпійський» на фінал переважає саме такий настрій: 200 євро за квиток і крапка! В центрі міста в кафе можна зустріти об’яви за столиками, де відпочивають іноземці: «I need ticket for the final. 200 EURO”

Також напередодні фіналу відбулися офіційні передматчеві прес-конференції тренерів обох збірних та відкриті (на протязі перших 15 хвилин) тренування команд. Тренер італійців Чезаре Пранделлі відповідав на запитання журналістів в компанії з блискучими голкіпером Джанлуїджі Буффоном, а його візаві Вісенте дель Боске розміркував про шанси своєї збірної вже після того, як залу для прес-конференцій залишили гравці його командт Хаві і Ікер Касільяс.

А тепер трішки цікавої статистики напередодні фінальної зустрічі. Отже, в офіційних поєдинках в рамках чемпіонатів світу та Європи в основний час Іспанія жодного разу (!) ще не перемагала Італію. Баланс зустрічей цих збірних: три нічиї та одна перемога збірної Італії! Але, при цьому потрібно відзначити, що в 2008 році на чемпіонаті Європи іспанці хоча і зіграли з італійцями в нічию 0:0, але пройшли далі за рахунок перемоги в серії післяматчевих пенальті з рахунком 4:2! В товариських поєдинках ці дві збірні зустрічалися набагато частіше, і тут вже спостерігається незначна перевага іспанців: вісім перемог проти семи у італійців при восьми нічийних рахунках.

Рівно три тижні тому ці збірні зійшлися в Гданську в першому матчі групового раунду ЄВРО-2012. Та зустріч, традиційно для офіційних поєдинків між цими двома командами, закінчилися в нічию 1:1. На гол італійського нападника ді Натале, який не забивав за збірну рівно рік з червня 2010 року, іспанці відповіли влучним пострілом Фабрегаса. Цікаво, що ця нічия зупинила вражаючу переможну серію іспанської збірної в офіційних міжнародних поєдинках, яка розпочалася в 2010 році на чемпіонаті світу в Південній Африці після сенсаційної поразки швейцарцям в першому турі групового турніру і налічувала до поєдинку в Гданську 14 зустрічей! В поєдинках в рамках фінальної частини ЄВРО Іспанія не програвала з моменту прикрої поразки португальцям в 2004 році з рахунком 1:0, яка відправила «Червону Фурію» тоді додому після групового раунду. А потім вже був тріумфальний для «жовто-червоних» чемпіонат 2008 року та ось цей чемпіонат, в якому Іспанія може стати першої країною, який вдасться захистити титул найсильнішої збірної Старого світу! Щодо італійців, то вони останній раз грали у фіналі 12 років тому, а чемпіонами Європи ставали, взагалі, 44 (!) роки тому…
Для Іспанії це вже буде четвертий фінал ЄВРО:

1964 рік – перемога над збірною СРСР з рахунком 2:1 в Мадриді
1984 рік – програш французам 0:2 в Парижі
2008 рік – виграш у німців в додатковий час 1:0 у Відні
Італія грали у фіналах тричі:
1968 рік – нічия з Югославією 1:1 у Римі, а потім перегравання знову у Римі у перемога Італії 2:0
2000 рік – програш французам в Роттердамі 1:2 через «золотий гол»
При цьому не забуваємо, що Іспанія один раз в своїй історії виборола звання чемпіонів світу (2010 рік), а Італії це вдалося чотири рази (1934, 1938, 1982, 2006 роки)!

Цікаво, що наставник Іспанії Вісенте дель Боске можна стати тільки другим тренером в історії світового футболу, якому вдасться, у разі перемоги його команди у фіналі 1 липня, виграти і чемпіонат світу, і чемпіонат Європи. Наразі, таким досягненням може похвалитися лише наставник збірної ФРН Хельмут Шон (перемоги в 1972 і 1974 роках).

А ось, якщо у київському фіналі у складі збірної Іспанії на поле вийде нападник Фернандо Торрес і при цьому заб’є м’яч, то він стане першим гравцем в історії, який відзначиться в двох фіналах ЄВРО.
Але, не забуваємо, що збірна Італії має саму надійну оборону, адже з усіх команд, які пробилися у фінальну частину цього чемпіонату, в кваліфікаційному раунді італійці пропустили найменше – лише два м’ячі! До того ж в складі збірної Італії на ЄВРО-2012 грає Андреа Пірло, єдиний, хто вже тричі визнавався «Гравцем зустрічі» на цьому чемпіонаті.

Судити фінал буде португальська бригада арбітрів на чолі з Педро Проенса Олівейра Алвеш Гарсіа. 42-річний фінансовий менеджер з Лісабону судить на міжнародному рівні з 2004 року, а саме з матчу Казахстан-Україна (перша перемога Олега Блохіна в збірній 2:1). Найголовнішими матчами в кар’єрі цього арбітра до фіналу в Києві були фінал чемпіонату Європи (U19) та півфінал Ліги чемпіонів-2011 між «Манчестер Юнайтед» та «Шальке». На цьому ЄВРО Педро Проенса вже відпрацював на таких зустрічах: Іспанія – Ірландія (4:0), Швеція-Франція (2:0) та Англія - Італія (0:0, але перемога останніх в серії пенальті). Два зі своїх трьох матчів на цьому чемпіонаті португалець відсудив на НСК «Олімпійський».

Залишилося тільки запастися терпінням. Чекати, втім, вже недовго. О 21:45 за київським часом на НСК «Олімпійський» розпочнеться довгоочікуваний фінал ЄВРО-2012. Про усі подробиці цієї зустрічі читайте в наступному репортажі нашого спеціального кореспонденту безпосередньо з місця подій!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра