Ми у Facebook
05.07.2012, 16:13

Рівненські митці побували на фестивалі народного мистецтва у Польщі

На фестиваль HandCraft 2012 були запрошені художники, майстри та музиканти з Рівного. Серед них представниці Рівненської обласної організації спілки художників України – Тетяна Лукашевич; Рівненського Міського Палацу Дітей та Молоді – Людмила Каландюк; Рівненської Дитячої Художньої школи – Наталя Дребот; та музичний гурт – "Флаєр".
HandCraft 2012 - Європейський Артистичний Фестиваль - це освітньо-мистецький проект, головною метою якого є заохочення творчої діяльності в галузі декоративно-ужиткового мистецтва та народних ремесел. Проект реалізується в рамках громадської програми "Місто культури - створення та поширення культури" за підтримки мера міста Люблін. Цього року фестиваль відбувся на базі Будинку Культури Залізничників в місті Люблін (Польща) з ініціативи Асоцiацiї з Розвитку Культури в iнтересах мiсцевих громад i людей з обмеженими можливостями «ДЕСЯТА». Інiцiатором та автором проекту у 2010 р. виступив Левiн Дi Джiовiне.

Урамках проекту Handcraft 2012, як серії освітніх та мистецьких заходів відбулися: відкриті семінари (варштати) та майстер-класи - з 1 по 29 червня, ярмарок (пікнік) на відкритому повітрі - 30 червня, художні виступи під час ярмарку, форум обміну досвідом - 1 липня, супроводжуючі виставки під час пікніку та форуму.

Подією що передувала ярмарку стали відкриті варштати (майстер-класи) з кераміки, флористики, малярства та архітектури проведені під керівництвом польських та українських інструкторів. Під час варштатів архітектури проведених Павлом Бенедюком зявилася мала архітектурна форма (МАФ) у вигляді інформаційної таблиці, яка на постійно була встановлена біля головного входу в Будинок Культури. Формою та стилістикою таблиця нав’язана до традиційної дерев’яної архітектури України. Учасниками варштатів стали могли стати всі бажаючі без будь-яких обмежень.

Рівненська художниця Тетяна Лукашевич презентувала авторську виставку художнього текстилю – гобелен та батик, якою передала власне бачення природи, світу та показала тісний зв'язок сучасного мистецтва з традиціями народних ремесел.

У форматі ярмарку ремесел Людмила Каландюк представила свої роботи та вироби мереживоплетіння виконані в різних техніках. Рушники, сорочки, костюми з льону, квіти, декоративні вироби – ось не повний перелік робіт майстрині.

Наталя Дребот – знана писанкарка – провела майстер-клас та ознайомила бажаючих з різними техніками та народними традиціями писанкарства.

Крім того, 1-го липня учасники фестивалю взяли участь у форумі обміну досвідом та розповіли його учасникам про діяльність представлених культурно-мистецьких організацій Рівного, свою творчість та власне бачення декоративно-ужиткового мистецтва в сучасних умовах.

Фестиваль став ще одним із численних кроків культурної інтеграції Польщі та України, міст Любліна та Рівного.


ДОВІДКА



[url]Лукашевич Тетяна[/url] (н. 1956 р. у м. Рівне) – художник декоративно-прикладного мистецтва, член Національної спілки художників України (1993). У 1978 р. закінчила Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Учасник більш ніж 150 всеукраїнських та міжнародних художніх виставок, викладач Школи образотворчого мистецтва в ПДМ, працює в галузі художнього текстилю — гобелен, батик.

[url]Каландюк Людмила[/url] (н. 1958 р.) – народний майстер, керівник майстерні мереживоплетіння, педагог, викладач Школи образотворчого мистецтва в ПДМ м.Рівне. Постійний учасник всеукраїнських та міжнародних виставок, організатор майстер-класів. Працює в галузі художнього мереживоплетіння.

[url]Дребот Наталія[/url] – писанкарка, викладач Рівненської державної дитячої художньої школи. 1974 року народження, громадянки України, освіта – вища. Закінчила Рівненський гуманітарний університет у 2003 році за спеціальністю « Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» та здобула класифікацію художника-майстра декоративно-прикладного мистецтва. Працює у галузі графіки, займається писанкарством. Майстриня багато і плідно працює над вивченням і збереженням народних традицій волинської писанки та удосконаленням майстерності. Її творчі роботи відрізняються витонченістю та вишуканістю малюнку та орнаменту. Працюючи в художній школі свої знання і майстерність передає дітям. Проводить майстер-класи по виконанню традиційної української писанки. Постійний учасник міських, обласних та Всеукраїнський виставок декоративно-ужиткового мистецтва.

Музичний рок-гурт ФЛАЄР
http://www.flaer-band.com/

Бенедюк Павло – архітектор, викладач кафедри архітектури НУВГП, координатор фестивалю HandCraft 2012 з української сторони.





На правах реклами