Ми у Facebook
06.07.2012, 10:08

Абітурієнти Рівненщини випробовують електронний вступ

Приймальні комісії рівненських вишів активно приймають абітурієнтів. Але без проблем не буває, як завжди.
Вступна кампанія почалася не у всіх вишах. Державна інспекція навчальних закладів анулювала ліцензії 14 вищих навчальних закладів 2012 навчального року. Серед них — Рівненський інститут Міжрегіональної академії управління персоналом. У інших вищих навчальних закладів перші дні роботи приймальних комісій традиційно відзначаються абітурієнтською активністю. До неї у вишах готові. Та, як завжди, не буває й без проблем.

Популярністю серед абітурієнтів та їхніх батьків користуються державні вищі навчальні заклади. Як розповів відповідальний секретар приймальної комісії Національного університету водного господарства та природокористування Руслан МАКАРЕНКО, за два дні роботи (2-3 липня) вступної кампанії заклад прийняв 1000 заяв від абітурієнтів.

— У перший день вступної компанії ми опрацювали 400 заяв, — розповідає пан Руслан. — З них — 370 у паперовому вигляді та 30 — через систему електронного вступу. Прийом проходить спокійно, без скандалів та надзвичайних ситуацій.

Не гірше ситуація й у РДГУ, як зазначив заступник відповідального секретаря приймальної комісії РДГУ Ігор ВОЙТОВИЧ, за перші дні встигли прийняти понад 1300 заяв.

— На перший курс заяви приймаємо у двох корпусах, аби не виникало зайвих черг, — каже пан Войтович. — Перші дні працювати трошки довше, ніж передбачено у графіку. Люди всі встигають здати документи, ночувати під стінами іще ніхто не залишався. За системою електронного вступу надійшла 31 заява. Це не так багато у порівнянні із загальною кількістю, але й не мало.

Фахівець відділу зв’язків з громадськістю Національного університету "Острозька академія" Олексій КОСТЮЧЕНКО каже, що у порівнянні з минулим роком не відчувається зниженого напливу абітурієнтів.

— Черг немає, адже система прийому та подачі документів у нашому університеті налагоджена і добре відпрацьована, — розповідає Олексій. — На вході стоять волонтери, які надають будь-яку інформацію, пов’язану зі вступом, відповідають на всі запитання. Проблем із електронною системою подачі документів поки не виникало. Наш ВНЗ менший за кількістю студентів у порівнянні з іншими вишами, тому й реєстрація проходить простіше, без затримок.

Неквапливо й методично працюють приймальні комісії у приватних навчальних закладах. Принаймні у цьому переконує старший секретар приймальної комісії Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету Наталія ПРОХОРОВА.

— Вступна кампанія почалася спокійно, без скандалів та ексцесів. Люди підходять, реєструються. Кажуть, що не можуть зареєструватися в електронній формі, адже система чомусь блокується, — каже пані Наталія.
На недоліки роботи електронного вступу нарікають і спостерігачі.

— Альтернативою довгим чергам у приймальних комісіях є можливість подати заяву на вступ до ВНЗ через мережу Інтернет. Для цього абітурієнти повинні зареєструватися на спеціальному веб-сайті, створити там свій профіль та ввести дані документів, необхідних для вступу, — каже член координаційної ради ГМ "ОПОРА" Анатолій БОНДАРЧУК. – Проте, у абітурієнтів виникають проблеми на етапі реєстрації на сайті, а також при введенні особистих даних до анкети. Система електронного вступу періодично «зависає» та видає помилки, наприклад, автоматичний вибір статті: при виборі однієї спеціальності система реєструє абітурієнта на іншу, неможливо знайти відповідний напрям підготовки, відсутні результати з одного з предметів ЗНО.

Інші статті до теми:

Як на Рівненщині триває вступна кампанія
Рівненський
інститут МАУП позбавили ліцензії

Острозька академія – у десятці кращих класичних університетів





На правах реклами