Ми у Facebook
25.07.2012, 13:42

Рівненські правоохоронці розповіли, де краще залишати авто, щоб його не вкрали [+ПОРАДИ]

За словами працівників ДАІ, на Рівненщині викрадають близько півсотні авто на рік. Портал OGO.UA запитав у міліціонерів, де краще залишати авто, щоб захистити його від угону.
У Секторі зв'язків з громадськістю УМВС України у Рівненській області розповідають, що найпоширеніше місце стоянки авто - це прямо під вікнами.

- Це безкоштовно, швидко, зручно. Але така зручність має свою ціну: така "ночівля" автомобіля робить його найуразливішим для зловмисників, - каже начальник СЗГ Тамара Лисенко. - До такого режиму парковки застосовують практично всі методи угону.
Також не дає стовідсоткової гарантії відкрита парковка, що охороняється. Але там уже вірогідність "замаху" на ваше авто мізерна.Тим більше, що навіть у разі надзвичайної ситуації є відповідач - юридична особа, якій належить стоянка. Тобто, є куди пред'явити претензії. Проте, фахівці з відділу розшуку радять не домовлятися "приватно" з охоронцями стоянок за півціни. Адже тоді ви позбавляєтесь головного: чека, квитанції і запису в реєстраційному журналі. І якщо відбудеться угон або пограбування, справу вам належить мати не з юридичною, а з приватною особою. До того ж вину його підтвердити буде неможливо.

За словами Тамари Лисенко, це саме стосується і варіантів "стоянки на території лікарні" (школи, інституту, заводу) за домовленістю із сторожем.

- Що стосується гаражів, то, здавалося б, щасливі володарі 20-ти квадратних метрів, обнесені стінами і забезпечених воротами, взагалі застраховані від всіх неприємностей, - розповідає начальник СЗГ. - Але, як показує практика, гараж, навіть в гаражному кооперативі, що охороняється, ненайнадійніше місце, з точки зору, перешкоди угону. Переважно сторож - це підсліпуватий пенсіонер, якому майже все одно, хто в'їжджає чи виїжджає. А людині проникнути на територію взагалі не проблема. До того ж розкрити замок гаража набагато простіше, ніж знешкодити сигналізацію автомобіля. Після цього прикрив двері - і готуй машину до угону скільки завгодно.
А найголовніше, що господар "гаражного" авто сподівається на фортецю стін гаража, тому не встановлює ніяких додаткових протиугінних систем. І його машина, кинута під магазином або кінотеатром, - ласий шматочок для викрадача або грабіжника.

Єдиний плюс, говорять правоохоронці, - ніхто не розкриватиме гараж, щоб витягнути магнітолу або вкрасти окуляри.

- Машину частенько залишають біля місця роботи, - говорить Тамара Лисенко. - Проте, дуже небагато компаній можуть запропонувати співробітникам стоянку, що охороняється, і обладнану для особистих автомобілів. У більшості випадків машина, залишена під офісом, уразлива не менше, ніж кинута "ночувати" ночувати під під'їздом. Особливо, якщо парковкою користуються декілька офісних центрів: свій або чужий, ніхто не звертає уваги. А евакуація покинутих прямо на узбіччі машин у центрі міста - явище буденне, ним і користуються викрадачі з евакуатором.

За словами міліціонерів, найнадійніше місце для вашого авто - це сучасні паркінги, підземні або багаторівневі, забезпечені системами прямого зв'язку з правоохоронцями - "тривожною кнопкою", відеонагляди, механічного блокування в'їзду-виїзду тощо.

- Навіть високопрофесійні викрадачі не можуть подолати такі системи захисту без нападу на охорону, - каже Тамара Лисенко. - Шкода тільки, що в Україні таких місць - раз-два і нарахувався.





На правах реклами