Ми у Facebook
28.07.2012, 10:07

Ціни на каву зростуть на 40%

Сильні посухи вплинули на ціну культового напою.
На врожаї кави вкрай негативно позначаються найсильніші за останні 15 років дощі та посухи. Найбільші експортери кави «Арабіка» (Бразилія, В'єтнам, Індонезія) переживають найсильніші дощі та посухи за останні 15 років, що, за словами аграріїв, позначається на врожаї вкрай негативно. Про це пише «Біржовий лідер» з посиланням на Lionstone Investment Services.

Разом з тим, в Бразилії до цього часу зібрано не більше 40% врожаю всього поточного сезону - якраз через дощі. Крім загрози для якості зерен кави, дощі викликали раннє цвітіння врожаю наступного року, сезону 2012-2013, через що урожай може бути ще нижчим, ніж прогнозувалося.

Не дивлячись на те, що в Колумбії, Сальвадорі і Нікарагуа зберігаються проблеми з поставками кави «Арабіка», інші експортери намагаються компенсувати поставки. На «Робусті» відзначився В'єтнам, поставивши на мільйон мішків кави більше, ніж у минулому році, і в цілому пропозиція перевищена.

Неврожаєм кави обумовлений новий рекорд ціни за фунт - 3 долари США. Ціна перевищила цю позначку вперше за 34 роки.

Як зазначають аналітики, зростання цін відбувається через підвищення попиту на високоякісну каву в Китаї, Індії, Індонезії та Бразилії, паралельно з його неврожаєм. У результаті, за сім місяців 2012 року ціна на каву зросла вдвічі, отже, вартість кави найбільш популярних сортів у оптовиків також буде рости і підвищення ціни кави в зернах може досягти 30%, а то і 40%. Так, уже зараз подорожчання кави сягнуло 24,5%.





На правах реклами