Ми у Facebook
07.08.2012, 14:04

"Бандерштат-2012": справжній гарт українського духу [+Фото]

Упродовж трьох днів, з 3 по 5 серпня, у Луцьку не стихала українська патріотична рок-музика, гриміли гасла "Слава Україні! Героям Слава!", а в останній день навіть лунали постріли. Так пройшов традиційний фестиваль українського духу "Бандерштат", що зібрав близько трьох тисяч гостей з усієї України та з-за кордону.
Цьогорічний «Бандерштат» був особливим, адже вперше тривав аж три дні. Це дало змогу зробити програму фестивалю більш насиченою та цікавою.

З місцем проведення визначилися ще торік, адже, за словами організаторів, територія іподрому у Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки - найкраще місце для проведення подібного заходу. Тут відчуваєш себе як десь у лісі, за містом - дерева, трава, річка й зовсім не чути гуркоту автомобілів.

На фестиваль завітало близько 30 гуртів з різних міст України, а також гості з Білорусі. Патріотичний рок заграли гурти "Кому вниз", "Kozak System" (екс-"Гайдамаки"), "Тінь Сонця", "O.Torvald", "Брем Стокер", "Akute" (Білорусь), а хед-лайнером станнього дня фестивалю став гурт "Танок на майдані Конго". До слова, "ТНМК" вперше брав участь у "Бандерштаті".





Але, як відомо, "Бандерштат" - це не лише музичний фестиваль, а й культурно-просвітницький. Національно-патріотичне виховання проходить на гутірках – зустрічах із відомими людьми, серед яких громадські діячі, митці, історики та музиканти.



Серед гостей були політик та громадський діяч Олесь Доній, керівник багатьох молодіжних проектів Олександр Солонтай, письменники Олександр Ірванець та Дмитро Павличко, кінопродюсер Тарас Чолій, шоумен Антін Мухарський, історик Павло Гай-Нижник, лідер гурту "Кому Вниз" Андрій Середа та багато інших.



Чи не найбільший ажіотаж створили Олександр Ірванець та Антін Мухарський.

Більше фото - у нашій фотогалереї

Олександр повеселив публіку влучними критичними віршами про теперішню владу, правоохоронні органи та навіть оспівав українську гривню.



Антін Мухарський, що виступав під псевдонімом Орест Лютий, привіз на "Бандерштат" проект "Лагідна українізація". Творці проекту презентували україномовні тексти на музику відомих радянських пісень та російського шансону.



Великий інтерес викликала й гутірка з кінопродюсером Тарасом Чолієм, що презентував на "Бандерштаті" два документальні фільми "Золотий вересень" та "Срібна земля". Перший відображає події 1939-1941 років у Західній Україні перед початком ІІ Світової війни, а другий розповідає про події утворення Карпатської січі та боротьбу карпатських українців за автономію від Чехії, Польщі та Угорщини.

Більше фото - у нашій фотогалереї

Цьогорічний фестиваль був присвячений 70-річчю створення Української повстанської армії, тож на фестивалі відбулася гутірка з ветеранами УПА, серед яких був і легендарний сотенний УПА Мирослав Симчич, псевдо "Кривоніс".



Зустрітися з ними приїхали близько трьох тисяч людей з різних куточків України та з-за кордону.

- Вперше фестиваль проходить три дні, - говорить один з організаторів фестивалю "Бандерштат" Ігор Гузь. Як бачимо, уже у п'ятницю приїхало близько тисячі людей. До того ж, у нас цього року дуже потужна музична програма, три хедлайнери - "Kozak System", "Кому Вниз" та "ТНМК". Також мені дуже подобається, що у нас збільшилась кількість цікавих гостей на гутірках. "Бандерштат" - це уже певна марка, тому загалом все традиційно, але з року в рік ми намагаємося робити ті ж самі речі якісніше. Але я думаю, що на наступні роки потрібно буде щось оновлювати, оскільки якщо щороку буде одне й те саме, фестиваль буде втрачати від цього.

На відміну від попередніх фестивалів серед учасників не було гурту "Тартак", який традиційно виступає на "Бандерштаті". Чому так, розповів лідер "Тартака" Сашко Положинський, який сам приїхав на фестиваль.

Більше фото - у нашій фотогалереї

- Цього року "Тартак" не запросили на фестиваль, через що мені трохи сумно, - говорить лідер гурту "Тартак" Сашко Положинський. - Минулого року ми дуже вдало тут виступили, нас класно прийняла публіка й організаторам сподобалось. З іншої сторони, я розумію, що не може бути щороку один і той самий склад учасників, тому до того, що нас не запросили, ставлюся з розумінням.

Сашко Положинський додав, що "Бандерштат" - рідний для нього фестиваль й він завжди любить приїжджати сюди, щоб поспілкуватись з людьми, послухати якісну музику й відкрити для себе якісь нові імена.

Лідер "Тартака" зазначив, що на сцені "Бандерштату" цьогоріч він все ж з'явиться й виконає одну пісню спільно з гуртом "Kozak System".

Більше фото - у нашій фотогалереї

Увечері того ж дня, коли відбулася розмова, Сашко вийшов на сцену й своєю появою зірвав гучні оплески людей.



З-поміж українських гуртів, запрошених на "Бандерштат", був один білоруський - "Akute". Білоруських гостей фестиваль зустрів як рідних.

- Нам дуже сподобалось як нас тут приймають, - розповів учасник гурту "Akute"
Юрій Дішук. - Люди дуже класно реагували, танцювали, стрибали. Взагалі приїзд на "Бандерштат" став для нас уже доброю традицією.

Більше фото - у нашій фотогалереї

Юрій зауважив, що на жаль, подібні фестивалі у Білорусі не проводяться.
- За нинішньої влади це неможливо й за проведення такого заходу можна опинитися під загрозою кримінального переслідування, - сказав Юрій Дішук. - Ситуація може змінитися лише тоді, коли зміниться влада. Ми виступаємо у Білорусі, але не з такими піснями й не під таким прапором. (Білоруси здійняли догори біло-червоно-білий прапор, а сам Юрій заплів у коси червоно-білу стрічку).



Варто відзначити, що фестиваль цього року "виріс" якісно в плані порядку. На території було розставлено багато смітників й збільшилася кількість біотуалетів. До того ж організатори постійно слідкували за чистотою. Також "Бандерштат" підтвердив статус безалкогольного та вільного від паління фестивалю.

За три дні я не помітив жодної людини, що була б напідпитку чи поводила себе неадекватно. Щодо паління, то ті, кому дуже кортіло палити, все ж палили, але відходили подалі, аби нікому не заважати.

Більше фото - у нашій фотогалереї

Однією з традиційних "фішок" "Бандерштату" стала військова реконструкція бою відділу УПА з загоном НКВС, який "за сценарієм" увірвався до української хати й застрелив господаря за те, що той дав прихисток пораненому повстанцю.



На реконструкції майже все було справжнім - військові однострої, зброя, постріли та вибухи. Бій закінчився перемогою повстанців, які зуміли здолати опір радянських окупантів.



Після бою повстанці стріляли вгору, а глядачі вітали переможців оплесками.

Ще однією акцією, присвяченою 70-річчю УПА, став флеш-моб. Кілька сотень людей виклали собою величезні літери "УПА", а організатори сфотографували його з висоти пташиного польоту.

Більше фото - у нашій фотогалереї

Відзначимо, що на "Бандерштат" приїхали люди не лише з заходу України, а й гості з Одеси, Донецька, Дніпропетровська, Харкова, Сум та інших областей півдня та сходу України. Відвідати український патріотичний фестиваль вирішили й гості з-за кордону, на фестивалі були гості з Росії, Білорусі, Польщі та навіть зі США.



Як організатори, так і гості цьогорічним "Бандерштатом" залишилися задоволеними. Багато людей навіть не їхали з Луцька у день закінчення фестивалю, а залишились ночувати у наметовому містечку.

Більше фото - у нашій фотогалереї





На правах реклами